Koncert: Sajsi MC (Srbija) in Zdrada Pałki (Poljska/Nemčija)

Sajsi MC

Ivana Rašić, bolj znana kot Sajsi MC, se je rodila v Beogradu leta 1981. Prve resne glasbene korake je naredila z bendom, imenovanem po njenem psevdonimu, Sajsi. Dediščina benda so trije glasbeni spoti (7,9,11, Autizam, Stefan) in album Misi, Nachi, Nash. Bend je prenehal delovati leta 2010, v istem letu pa je Sajsi izdala solo album Daleko je dizni in ga pospremila z videom za single BMX. Leta 2011 je začela sodelovati z DJ-em in producentom Damjanom Eltechom. Njun prvi single se imenuje Roze tašnica, sledita mu še Mama in Lajkiram. Leta 2012 je izšel njun skupni album Od dvanaest do šest skupaj s spotom za single Ono kao vau. Nastopala sta po vsej Srbiji in širši regiji. Sajsi MC med drugim sodeluje tudi z DJ BKO na plošči KNVK (ko nije voleo klesh) in v spotu za komad Antifa kučke. Pred kratkim je izšel njun zadnji spot Ti si moj.

Sajsi MC je hip hop umetnica z beograjskega asfalta. Zase pravi, da je »poštena žena i siromašna kučka«. Pripada tranzicijski generaciji Y, ki je najstniška leta preživljala v vojnih vihrah, kar jo v njenem odnosu do družbe vsekakor ločuje od vrstnikov z zahoda. Njeno delo je tehtno in provokativno, saj pravi, da najmočnejši hip hop vedno prihaja iz margine. Ostrino jezika in iskrenost izraza, s katerima cinično in humorno obravnava družbeno realnost, je širša javnost spoznala s singlom Mama. Govori se še, da je Sajsi pristna mešanica subverzije in »fashion« pojave, ki v slengu ulice manipulira z dnevnimi družbenimi pojavi in osebnostmi. Njena subtilna podoba »seksi sponzoruše«, kot tudi dejstvo, da »kafanske pevaljke« razume kot svoje kolegice, saj po cele noči s šminko in štiklami opravljajo »krvavo delo«, izziva srbski šovinistični intelektualizem. V besedilih nagovarja »andjele da postanu drolje«, predvsem pa konstantno preizprašuje moški pogled, kot tudi samo moškost in ženskost. S tem Sajsi kot ženska izvajalka v skoraj izključno moško dominirani sceni orje ledino na odru srbskega hiphopa, pa tudi v širši javnosti. »Puca ji štikla za pucanje štikle«, njeni verzi pa postajajo grafiti na beograjskih zidovih, najbrž zato, ker z njimi navdušuje tudi nove generacije najstnic in najstnikov.

Posebej je treba omeniti nenadomestljivo SHVECO, Tijano Rašić, ki je s Sajsi MC od samega začetka in ki nikakor ni le spremljevalna vokalistka, ampak je z ramo ob rami vedno aktivna tudi ob Sajsijinem repanju. Njena zadržana eteričnost ju kontrastno sestrsko združuje v povsem samosvoj »dynamic duo«. Po nastopu na Mestu žensk pred nekaj leti se vračata v Ljubljano, kjer ju s ponosom gostimo na 15. Rdečih zorah.

https://www.facebook.com/pages/Sajsi-MC/105875322787426
https://twitter.com/SajsiMC
http://sajsimc.tumblr.com/

Zdrada Pałki

Zdrada Pałki slovi po svojih živih nastopih, v katerih združuje živahen elektro in eurotechno zvok devetdesetih z elementi performansa: preoblačenjem in igranjem s spolnimi vlogami. Še pred kratkim se je Zdrada Pałki predstavljala kot duo iz Vroclava z Martyno/ Waldekom in Martyno/ Anrdzejem, sedaj pa v Berlin preseljena Martyna Hormańska nastopa sama v bleščečih, namerno kičastih kostumih, ki ustrezajo lahkotnim plesnim ritmom zasedbe. Kar »vegan queer elektro kič« Zdrade Pałki odmika od samo zabavne komponente, so izvirne kompozicije in ironična besedila, ki se napajajo iz feministične in avtonomistične kritike seksizma, potrošništva in podrejanja družbenim normam. Na prvem dolgometražnem albumu Kawałki (2013) tako lahko slišimo grenko-sklade pesmi o samooskrbi s hrano, pravici žensk do razpolaganja s svojim telesom, upiranju uveljavljenim predstavam o lepoti, nenormativni seksualnosti, lezbični ljubezni in feministično-queerovski kontrakulturi.

zdradapalki.bandcamp.com/
facebook.com/zdradapalki

DJ program z Elminjaninjo in Yayoilouise (obe Slovenija)

Elminjaninja
Ninja vam z gruvi bas linijami vrne nasmešek na obraz in pospeši vaš plesni korak.

Yayoilouise
Dobro se sliši! Nu disco boogie funk/altpop/indie/electro.

Vstopnina: 7€.

Soorganizacija: Menza pri koritu

Make-up in frizura: Nadja Naya Urevc – Studio Evilhair

Zemljevid AKC Metelkove
































































7. MAREC
22:00
Menza pri koritu
Koncert: Sajsi MC (Srbija) in Zdrada Pałki (Poljska/Nemčija)
Za ostale slike klikni tu