15. Mednarodni feministični in queer festival Rdeče zore

BENEFIT V PODPORO 16. FESTIVALSKI EDICIJI

Sobota, 27. december ob 21.30 v Menzi pri koritu!

********************************************

JAVNI POZIV ZA PROSTOVOLJKE in PROSTOVOLJCE

k aktivnemu sodelovanju pri pripravi
16. Mednarodnega feminističnega in queerovskega festivala Rdeče zore

Mednarodni feministični in queerovski festival Rdeče zore vabi prostovoljke in prostovoljce k sodelovanju pri pripravi in izvedbi 16. festivala, ki se bo med 6. – 8. marcem 2015 odvijal v Ljubljani.

V kolektiv Rdečih zor vabimo vse zainteresirane, ki bi želele in želeli pridobiti izkušnje pri organizaciji in aktivno sodelovati pri promociji, pomagati pri izvedbi dogodkov festivala ter spoznati feministično in queerovsko tematiko in se družiti z ustvarjalkami in ustvarjalci, da nam pišete najkasneje do 31. 12. 2014 na: rdece.zore@gmail.com (zadeva: PROSTOVOLJSTVO).

Vabimo tudi študentke in študente, ki bi pri nas radi opravili študijsko prakso.

Rdeče Zore

https://rdecezore.org/?l=2014&lang=en
http://rdecezore.blogspot.com/
https://www.facebook.com/rdecezore
https://twitter.com/Red_Dawns

KUD MREŽA, Masarykova 24, 1000 Ljubljana, Slovenija

********************************************

Vstajniske Socialne Delavke potrebujejo podporo!

Fakulteta za socialno delo kazensko preganja dve članici (30.10. ju čaka obravnava na okrajnem tožilstvu) zaradi grafitarske akcije ‘Ven iz predavalnic!’ Podprete ju lahko tako, da svojo ali spodnjo izjavo pošljete na javno dostopen e-naslov dekanje FSD (liljana.rihter@fsd.uni-lj.si) s pozivom, da fakulteta odstopi od pregona študentk, ki so storile to, kar naj bi študentke/je počeli: razmišljajo in delujejo kritično.

20. oktobra je skupina na svoji Facebook strani objavila izjavo, ki vsebuje pojasnilo in opis poteka dogodkov.

********************************************

Rdeči cikel – Dogodki ob 15-letnici festivala Rdeče zore

Vabljene_i tudi na ostale izvenfestivalske dogodke!

Sreda, 26. marec 2014, 21.30
Menza pri koritu, AKC Metelkova mesto
Koncert: Maybecyborgs (Nemčija), LIINES (ex-hooker) (Velika Britanija)

Petek, 28. marec 2014, 21:30
Menza pri koritu, AKC Metelkova mesto
Koncert: Rita Braga (Portugalska),
All strings detached (Slovenija)

********************************************

Zore bodo rdeče!

Leta 2014 festival Rdeče zore praznuje 15 let delovanja. Premalo za zlati jubilej, preveč za sramežljiva praznovanja.

Po petnajstih letih je nedokončana inventurna bilanca sledeča: več kot 42 članic/-ov se je zvrstilo v organizacijski ekipi, več kot 120 prostovoljk/-cev je soustvarjalo festival. Na njem je nastopilo več kot 300 posameznic/-kov in kolektivov iz skupno 27 različnih držav. Na temo festivala Rdečih zor je bila napisana ena magistrska naloga, na njem so bili zastopani vsaj trije spoli, največja donacija je bila v obliki 300.000 tamponov na dveh kubičnih metrih prostornine, ki bi zadoščali za bruto življenjsko zalogo vsaj petdesetih žensk.

Ker smo se namesto z zaslužki okoriščali s feminizmom in kvirom, je naš svet bogatejši za življenjske lekcije, za katere bi težko rekli, da so nam bile podarjene. Izborili smo si jih na račun prostega časa, neprespanih noči, zamujenih delovnih obveznosti in predavanj ter objemov v topli postelji. Bolj ko se nam je zdelo, da je ustvarjanje ob pomanjkanju javnega financiranja nevzdržno, bolj so postajale izredne razmere za delavke/-ce nasploh – pa tudi za tiste v kulturi in umetnosti – normalne. Vsem izzivom navkljub festival po vseh teh letih ni postal zasebna firma za okoriščanje z javnim denarjem niti družinsko podjetje, kar si v danih okoliščinah štejemo v prid.

Ko ob 8. marcu slavimo emancipacijo žensk in moških, smo morda na poti pozabile/-i na vsakoletni tematski fokus, ki daje ton vsakemu festivalu. To početje se nam še danes zdi luksuz. V danih razmerah je že organizacija samega festivala dejanje politične in družbene higiene; takšno je bilo že od samega začetka, ko so ženske ustvarjalke na Metelkovi začele predstavljati svoja dela. Že nekaj let pa festival ni več zgolj feminističen, ampak tudi kvirovski. Patriarhalna in kapitalistična eksploatacija namreč poleg šovinizma potrebuje heteronormativnost, tako kot homo konzerve potrebujejo svoje republikance, svoje desničarje, svoj Vatikan in svojega Janšo. Ali pa Cerkev referendum, s katerim ugrabi državo in ščuva proti istospolnim porokam.

Feminizem od posameznice/-ka terja lastno pozicioniranje v odnosu do sveta. Zavedamo se, da po petnajstih letih spol ne more biti kategorija, ki bi določala našo usodo, ampak se z njim lahko tudi zajebavamo. To počnemo že petnajst let; računamo na to, da nam prej zmanjka financ kot pa volje do smeha.

Kolektiv Rdečih zor

*************************************

ZAŽURAJ KARNEVALSKO, KIBERNETSKO, KARAOKA-VROČE, POKAJOČE

PUSTNI DOBRODELNI SOBOTNI VEČER V PODPORO 15. FESTIVALU RDEČE ZORE
1. marec 2014 ob 22.00 v Menzi pri koritu, AKC Metelkova mesto

***************************************

*****************************

Mednarodni feministični in queerovski festival Rdeče zore vabi prostovoljke in prostovoljce k sodelovanju priprave in izvedbe 15. obletnice festivala,

ki se bo odvijal od 6. – 8. marca 2014 v Ljubljani.