Ana Čigon, Projekt: Feministični WikiMaraton

Projekt: Feministični WikiMaraton

Feministični WikiMaraton je projekt intenzivnega dopolnjevanja slovenske Wikipedije s članki o ženskah in feminističnih in LGBTQ* temah. S projektom Feministični WikiMaraton želimo podpreti vnose člankov, ki se tičejo žensk in LGBTQ* osebnosti, v prvi vrsti ustvarjalk/umetnic, hkrati pa tudi drugih pomembnih osebnosti iz domačega in tujega okolja, ki so imele pomembno vlogo v javnem življenju lokalne ali širše skupnosti ter vsebin, ki se tako ali drugače vežejo na feminizem, študije spolov in queer teorijo.

Sorodni angleški projekt Rewriting Wikipedia je pokazal, da na Wikipediji manjkajo članki o številnih pomembnih umetnicah, znanstvenicah, političarkah in drugih znanih ženskih javnih osebnostih ter o zgoraj omenjenih temah. Enako velja za slovensko Wikipedijo. Projekt je bil prvič zasnovan in izpeljan v okviru produkcije Multimedijskega centra že v novembru 2013, a ga zaradi velikega zanimanja ponavljamo tudi v okviru festivala Rdeče zore. Ker je Wikipedija najbolj dostopna enciklopedija, hkrati pa so informacije, ki jih shranjuje, močno pomanjkljive, ko je govora o zgoraj omenjenih temah, vabimo vse poznavalke različnih zgodovinskih ženskih in LGBTQ* osebnosti ter poznavalke feminističnih in LGBTQ* tem ter vse, ki bi se želele pridružiti, da se nam 8. marca osebno ali virtualno pridružite pri dopolnjevanju slovenske Wikipedije.

Sodeluje lahko kdorkoli. Razširite že obstoječi članek na Wikipediji ali napišite nov članek (ideje o tem, katero žensko osebnost opisati ali katero temo obdelati najdete tu). Če v programskem jeziku Wikipedije niste vešče, brez skrbi, saj vas ga lahko naučimo. V kolikor se dogodka ne morete udeležiti kot piske v programskem jeziku Wikipedije, lahko sodelujete tudi z navadnimi Word dokumenti oz. e-maili. Napotke si preberite spodaj, članek v elektronski obliki pa nam pošljite na naslov wikimaraton2013@gmail.com. Lahko pa k projektu pristopite tudi kot prevajalke s prevodom obstoječih člankov iz angleške ali katere druge Wikipedije oz. prispevate svojo temo k seznamu predlogov za vpis.

Pri pisanju članka upoštevajte naslednja navodila:

– Članek naj bo avtorski. V kolikor boste v članke vnesle kakšen krajši citat, vas naprošamo, da zanj navedete vir v naslednji obliki: „Ime Priimek“, Kraj izdaje, leto. (Če je mogoče, navedite tudi COBISS ID). Viri so lahko tudi elektronski, v tem primeru navedite internetno povezavo.
– Poskusite napisati članek, ki ima vsaj 1000 znakov, če vam ne uspe, zadostuje tudi krajši prispevek. Nadvse dobrodošli in cenjeni so tudi daljši članki.
– Zelo dobrodošle so tudi fotografije. Če imate svoje avtorske fotografije, ki jih lahko daste v splošno uporabo na Wikipediji, jih bomo zelo vesele.

Več informacij o projektu.

Za kakršnakoli vprašanja smo dosegljive na: wikimaraton2013@gmail.com

V naprej se vam zahvaljujemo za vašo pomoč pri širjenju znanja o ženskah in feminističnih ter LGBTQ* temah.

Vstop prost.

Kje: Multimedijski center Zavoda K6/4, Kersnikova 4, Ljubljana

Koprodukcija: Rdeče zore in Multimedijski center Zavoda K6/4.

*Bralkam in bralcem ob tem sporočamo, da je besedilo pisano v ženski slovnični obliki, ki nevtralno velja tudi za moške.
































































8. MAREC
16:00
Multimedijski center Zavoda K6/4
Projekt: Feministični WikiMaraton