Jelena Anđelovski: Domovina, bes mašina

Literarni večer: Domovina, bes mašina – Jelena Anđelovski (Srbija)

Rdeče zore in ŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany) predstavljata

Domovina, bes mašina, Akademie Schloss Solitude, 2013

Avtorica: Jelena Anđelovski
Oblikovanje: Škart, Beograd

Dvojezična knjiga Domovina, bes mašina, napisana v srbščini in angleščini, je zbirka pesmi srbske avtorice Jelene Anđelovski. Zbirka je sestavljena iz dveh tematskih delov, v njej pa se nahaja tudi nov koncept križem-poezije (cross-poetry), tekstualni eksperiment, ki predstavlja vrsto montaže teksta in se naslanja na koncept nadrealističnega kolažnega teksta. Forma križanke, socialna ideja o kroženju teksta in opomin, da ljudje različno slišijo in občutijo besede, zelo jasno predstavijo idejo komunikacije z vsem in vsemi.

Rdeča nit zbirke je ideja, da je vse povezano, zato bo tudi predstavitev potekala kot kombinacija vizualnega in zvočnega medija – iz različnih pesmi so namreč umetnice in umetniki ter aktivistke izdelale video oziroma avdio izdelek.

Jelena Anđelovski (Srbija) je diplomirala iz dramaturgije na Akademiji umetnosti v Novem Sadu. Od leta 2003 kot aktivistka deluje v neodvisnih in feminističnih iniciativah in skupinah, delala pa je tudi kot svetovalka za ženske z izkušnjo nasilja. Od leta 2005 aktivno deluje v novosadski lezbični organizaciji NLO. Je avtorica in organizatorka večletnega pesniškega dogodka Poezija v hiši (Poezija u kući) in ena izmed pobudnic in organizatork programa MaTerra Mesto filmske hiše Terra film.

Večer bo potekal v srbskem in angleškem jeziku.

Vstop prost.

Soorganizacija: ŠKUC-Kulturni center Q (Klub Tiffany)

Zemljevid AKC Metelkove
































































8. MAREC
19:00
ŠKUC - Kulturni center Q (Klub Tiffany)
Literarni večer: Domovina, bes mašina – Jelena Anđelovski (Srbija)