Koncert: Rita Braga (Portugalska), All strings detached (Slovenija)

Rita Braga

Riti Braga, pevki, tekstopiski in performerki iz Lizbone, je najbolj blizu “naredi sama” (DIY) način delovanja. V svojem ustvarjanju povezuje popolnoma nasprotujoče si vplive, od Mozarta do švedskega ter portugalskega folka, od kavbojskih pesmi, jazza in sambe dvajsetih do Bollywooda. Na svojih nastopih po vseh štirih koncih sveta običajno igra na ukulele, instrument, ki so ga portugalski emigranti prinesli iz Havajev. Od leta 2004 naprej je imela turneje po Združenih državah, Franciji, Belgiji, Poljski, Češki, Španiji in drugod, kjer je nastopala tako po klubskem podzemlju kot v teatrih, na stripovskih festivalih, burleskah in na predstavah za otroke.

Studijski prvenec Rite Braga “Cherries That Went To The Police” je izšel leta 2011. Sestavljajo ga nove izvedbe starih pesmi iz različnih držav, na njem pa gostujejo glasbeniki iz Združenih držav, Argentine in Poljske. Med prvo brazilsko turnejo, leta 2012, je Rita v Sao Paulu ustanovila svoj prvi rock’n’roll bend “Indiozinhos Psicodelicos”. Drugi studijski album, katerega producenti so Mancha Leonel, Bernard Simon in Rita Braga, je posnela v Sao Paulu z novo skupino “Casa do Mancha”, Rita je tudi avtorica vseh pesmi. Na njem gostujejo Peri Pane na violončelu, José Vieira na klavirju in José Falcão na braziljskem bobnu “cuíca”. Album bo izšel v tem letu.

Poleg  neštetih potovanj skupaj z majhno torbo, v kateri tiči ukulele, se je izobraževala in delala kot ilustratorka, komičarka in animatorka. V Lizboni je diplomirala iz muzikologije, trenutno pa prebiva v Portu, kjer producira in gosti kabare večere in druge nepredvidljive dogodke. O njenem delu govorijo privlačne ilustracije, stripi in risanke, petje v različnih jezikih, pa tudi nastopi z glasbenimi projekti, kot je Borts Minorts iz San Francisca in Chris Carlone iz New Yorka.

Rita Braga bo z nastopom v Ljubljani otvorila “ex – YU” turnejo, ki se bo nadaljevala v Murski Soboti ter v Bistrici ob Sotli. Po kar treh nastopih v različnih krajih Slovenije bo zaigrala še v Zagrebu, Beogradu, Cetinju in turnejo zaključila v Prištini.

http://superbraguita.com
http://ritabraga.bandcamp.com
http://www.youtube.com/watch?v=tVe9fHFq7nA
http://www.youtube.com/watch?v=DK2OZnF5anI
http://www.youtube.com/watch?v=_mxqQUUWpZ4

All strings detached

Slovenski vseženski duo, ki v kratkem napoveduje svoj prvenec. Njuna glasba je zmes melanholije, minimalizma, eteričnosti dvojnega vokala in dvojnega seta strun – basa in kitare.
Jana Beltran – elektro-akustična kitara, vokal
Vesna Godler – električni bas, vokal

http://www.facebook.com/pages/All-strings-detached/544389328952619
http://www.youtube.com/channel/UCWW978qolwv3EbxyA11fwsA

Vstopnina: 5 €.

Soorganizacija: Menza pri koritu.
































































28. MAREC
21:30
Menza pri koritu, AKC Metelkova mesto
Koncert: Rita Braga (Portugalska), All strings detached (Slovenija)
Za ostale slike klikni tu