Interaktivna razstava sodobne umetnosti Bring In Take Out Living Archive: Vesna Bukovec (SLO), Vahida Ramujkić (SRB) in Aviv Kruglansky (E), zbirka Perpetuum Mobile

Rdeče zore v sodelovanju z Bring In Take Out Living Archive predstavljajo

Interaktivna razstava sodobne umetnosti

Bring In Take Out Living Archive

Projekt Bring In Take Out Living Archive (LA) je razstava sodobne umetnosti, ki uporablja raziskovalne, umetniške in inovativne pristope za ustvarjanje interaktivne platforme, ki je obenem delovni laboratorij in živi arhiv. Prva LA edicija se je zgodila v Zagrebu oktobra 2011, druga bo potekala v Ljubljani, v pripravi pa so gostovanja v Sarajevu, na Dunaju in drugod.

Koncept, ki je vezan predvsem na postjugoslovanski prostor, se na podlagi izkušenj in zbranih informacij razvija z vsako novo LA izdajo. Skupna značilnost vseh LA postaj je večdnevno dogajanje, ki ga spremljajo dejavnosti kot so: avdio in video intervjuji z umetnicami, teoretičarkami in obiskovalci, umetniške predstavitve, tematski pogovori z umetnicami in publiko, raziskovanje obstoječe literature, predstavitev video zbirke Perpetuum Mobile, obravnavanje izpolnjenih LA vprašalnikov o feminizmu ipd. Z ljubljansko LA izdajo želimo nadaljevati z mapiranjem različnih definicij in pozicij feminizma in feministične umetnosti, kjer tako umetniška dela, kakor tudi laboratorijsko vzdušje iz galerijskega prostora ustvarjajo platformo za živo vpisovanje zgodovine, ki je odprto za vsakogar.
bringintakeout.wordpress.com


Galerijo Alkatraz bo Bring In Take Out Living Archive spremenil v delovno-ustvarjalni prostor. Predstavljena bo video zbirka Perpetuum Mobile, interaktivna umetniška akcija Vahide Ramujkić (SRB) in Aviva Kruglanskega (E), ki pojem odprtega arhiva razume kot paradigmo za ustvarjanje javnega prostora z novimi oblikami socializacije ter serija risb Vesne Bukovec (SLO), ki tematizira enega izmed aspektov sodobnega feminizma v posredni povezavi s citati in referencami, pridobljenimi iz LA vprašalnika.

V galeriji Kapelica bo v sklopu projekta LA predstavljen arhivski umetniški projekt Margarete Kern (VB) GOSTIkulacije, v katerem dostopamo do vsebin in s še tako skromnimi kretnjami kot začasni arhivarji udejanjamo spomin na pozabljeno zgodovino jugoslovanskih delavk na začasnem delu v tujini.

*

Vesna Bukovec (SLO): Ali me nočete, ker sem kritična in Kako se uspešno spopasti z neuspehom

V seriji risb Kako se uspešno spopasti z neuspehom se Vesna Bukovec v stilu “naredi sam” navodil ukvarja z neuspehom posameznic in posameznikov v družbi, ki izvaja posredno nasilje z absolutnimi vrednotami kot so uspeh, zdravje in sreča. V novi seriji risb skozi klišejske podobe žensk, ki so povzete po fotografijah iz spletnih »stock image« arhivov, iz katerih črpajo tudi mediji in oglaševalci, upodablja družbeno zapostavljenost. Četudi gre za stereotipizacijo, so situacije velikokrat še kako resnične. Serijo je navdihnil strip Tinza, ki ga je Marko Pogačnik leta 1969 objavil v reviji Problemi.

Vesna Bukovec (SLO) deluje kot samostojna avtorica in kot članica umetniške skupine KOLEKTIVA (z Metko Zupanič in Lado Cerar). V zadnjih letih se je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah v Ljubljani, Mariboru, Slovenj Gradcu, Novem Mestu, Ribnici, Zagrebu, Beogradu, Atenah, Berlinu, Pekingu, Gradcu, Dunaju, New Yorku, Veroni, Benetkah… Ustvarja v različnih medijih (risba, video, fotografija, instalacija), z različnimi postopki (raziskava, apropriacija, participacija idr.), pri čemer kot umetniško strategijo pogosto uporabi ironijo.

http://www.vesna-bukovec.net

*

Video arhiv Perpetuum Mobile

Za Video arhiv Perpetuum Mobile, del projekta Bring In Take Out Living Archive, ekipa zbira gradivo s pomočjo javnega poziva in medsebojne izmenjave. Gradivo predstavlja na različne načine, največkrat v obliki video postaje, na kateri si obiskovalci lahko izberejo in predvajajo katerikoli video iz arhiva. Trenutno so v video arhiv Perpetuum Mobile vključena dela sledečih avtoric: Milica Tomić, Ana Hoffner, Tina Smrekar, Lana Čmajčanin, Adela Jušić, Nela Hasanbegović, Nika Autor, Dina Rončević, Ana Hušman, Vahida Ramujkić, Bojana Jelenić, Nataša Teofilović, Marina Radulj in Monika Ponjavić. Perpertuum Mobile hrani tudi besedila Dunje Blažević, besedila in fotodokumentacijo Alenke Spacal, fotodokumentacijo Nele Milić, video odlomke Marine Gržinić in Aine Šmid, digitalne fotografije Jelene Jureša in video internetni iskalnik Line Dokuzović.

*
Organizacija: Red Min(e)d: Danijela Dugandžić Živanović, Katja Kobolt, Dunja Kukovec in Jelena Petrović
Produkcija: Društvo za kulturo in umetnost CRVENA, Sarajevo crvenared.wordpress.com in MINA – Zavod za družbeno angažirano umetnost in teorijo minainstitute.wordpress.com

Koprodukcija: Mednarodni feministični in queerovski festival Rdeče zore (Ljubljana) rdecezore.org, Galerija Kapelica (Ljubljana) www.kapelica.org, Galerija Alkatraz (Ljubljana) www.galerijalkatraz.org, Center za ženske študije (Zagreb) www.zenstud.hr

S podporo: European Cultural Foundation www.eurocult.org

Razstava bo odprta do 23. marca.
Odprto: Pon.-čet. od 11:00 do 15:00 in od 16:00 do 20:00, petek od 15:00 do 23:00.
































































Galerija Alkatraz, Metelkova mesto
7.-10. marec, 16:00-24:00
Interaktivna razstava sodobne umetnosti Bring In Take Out Living Archive: Vesna Bukovec (SLO), Vahida Ramujkić (SRB) in Aviv Kruglansky (E), zbirka Perpetuum Mobile
Za ostale slike klikni tu