Adela Jušić: Ko umrem, delajte kar hočete!

Odprtje video razstave: Adela Jušić (BiH), Micheline Durocher (KAN)

Odprtje video razstave

Adela Jušić (BiH): Ko umrem, delajte kar hočete! (2011, 20”)

V videu Kad ja umrem, radite šta hoćete! se je umetnica poklonila svoji preminuli babici. Zbrala in rekonstruirala je njene spomine ter jim v zamišljenem prizoru barvanja babičinih las posodila svoj glas.

Povezava: adelajusic.wordpress.com

V BSH jeziku z angleškimi  podnapisi.

Video umetnica Adela Jušić na osnovi osebnih izkušenj ustvarja družbeno angažirana dela, ki se posvečajo vojni v Bosni, posebej vojni izkušnji žensk, religiji in tradiciji, ki so zaznamovale njeno odraščanje. V najnovejših projektih, ki nastajajo v sodelovanju s sarajevsko umetnico Lano Čmajčanin, se ukvarja z vprašanjem samoreprezentacije na umetniškem trgu. Svoje videe je razstavljala na mednarodnih festivalih v Španiji, Nemčiji, Kolumbiji, Italiji, Franciji in Sloveniji.

.

Micheline Durocher (Kanada): Lapse (2011, 1’32”)

Kanadska umetnica Micheline Durocher se bo predstavila z videom Lapse, v katerem se plavalka s srebrnimi trepalnicami in retro kopalno kapico pripravlja na svoj nastop. Njena natančna koreografija postopoma razpade v niz prekinjenih gibov, ki nakazujejo težavnost komunikacije, še posebej tiste, v kateri namesto jezika govori telo.

Micheline Durocher je vizualna umetnica, ki trenutno živi in dela v Montrealu v Kanadi. V svojih kratkih videih s pomočjo absurdnih fikcijskih elementov raziskuje zadrege, voajerizem in zbegane neuspehe performativnega telesa/subjekta. V preteklosti je razstavljala v Avstraliji, Bolgariji, Sloveniji, Kanadi, Hrvaški, Rusiji in Mehiki.

Povezava: michelinedurocher.com

Razstava bo odprta do 1o. marca. Odprto: vsak dan od 17:00 do 21:00.
































































8. MAREC
20:00
Klub SOT-24,5, Metelkova Mesto
Odprtje video razstave: Adela Jušić (BiH), Micheline Durocher (KAN)
Za ostale slike klikni tu