QALEIDOSCOPE: KVIR FILM IN PERFORMANS NA TURNEJI 2023 – BALKAN 

Filmski večer kratkih kvir filmov

QALEIDOSCOPE: KVIR FILM IN PERFORMANS NA TURNEJI 2023 – BALKAN 

2. 5. 2023 od 20.00 do 23. 00

Več jezikov

Vstop prost – priporočen prostovoljni prispevek

PLAC,

Linhartova 43

1000 Ljubljana

 

DOBRODOŠLE_I V QALEIDOSKOPU

KVIR FILM IN PERFORMANS NA BALKANSKI TURNEJI 2023

ZAGREB – LJUBLJANA – SARAJEVO – BEOGRAD – DUBROVNIK

 

Dogodek QALEIDOSCOPE – KVIR FILM IN PERFORMANS NA TURNEJI 2023 – BALKAN – bo predstavil kvir in QTBIPOC (Queer, Trans, Black, Indigenous, Persons of Color) filmsko in performativno umetnost, ki raziskuje, preizprašuje in se igra z identiteto, ter predlaga in preučuje različne načine pogleda na spolnost, spol in raso.

Program QALEIDOSCOPE je bil zasnovan z namenom spodbujanja umetniške vizije kvir in QTBIPOC filmskih ustvarjalk_cev in performerk_jev, katerih dela bi sicer bila zapostavljena v teh urbanih središčih na Balkanu. Kot pove že naslov, je QALEIDOSCOPE prekrasen asemblaž podob, idej in resničnosti, ki se na domišljiski, oseben in igriv način srečujejo, da bi ustvarile nenehno spreminjajočo se, večplastno izkušnjo gledanja kvirovskega filma in performansa. Nekateri filmi se osredotočajo na podobo, zvok in abstraktne pripovedi, drugi predstavljajo informacije, dejstva in queerforward realnost, tretji pa z nami delijo užitek in bolečino individualnih in kolektivnih identitet. 

Čeprav je  eksperimentalnih in umetniško rigoroznih filmskih del, ki se osredotočajo na težka in preudarna vprašanja in teme, kot so feminizem, rasa, rasizem, razred, politika identitete, skupnost, kolonizacija, konceptualna umetnost, politika, vera, nasilje, popularna kultura, spol, in seveda spolnost, v izobilju, njihove teme zagotavljajo  tako pomembno vlogo pri ozaveščanju in spoznavanju na številnih ravneh, kot tudi transgresivno in subverzivno igro, ki je pomembna značilnost številnih  filmov na turneji.

Dogodek QALEIDOSCOPE KVIR FILM IN PERFORMANS NA TURNEJI 2023 – BALKAN sledi turneji QALEIDOSCOPE – Queer Film On Tour 2023 po Kanadi in turneji QALEIDOSCOPE – Queer Film On Tour 2022 po Veliki Britaniji in Irski. V prihodnosti se bodo zvrstili še: Qaleidoscope 2024 BALTICS – Göteborg, Švedska; Kopenhagen, Danska; Turku, Finska; Talin, Estonija; Riga, Latvija; Vilna, Litva.

*******************************

Prvi sklop

 

Ljubezenska križišča

2018 | 6:09 min

Ta film raziskuje presečišče kvira in invalidnosti ter preučuje načine, kako sta kultura in jezik tudi sestavni del mnogih drugih skupnosti, vključno s skupnostjo avtistov in skupnostjo gluhih. Ta film je ustvaril Love Intersections, medijski umetniški kolektiv kvir POC umetnikov iz Vancouvra.

 

Dan pranja

Kourtney Jackson | 9:52 min

Ko se pripravljajo, tri mlade temnopolte ženske razpravljajo o tem, kako javnost dojema njihovo temnopoltost v povezavi z njihovim gojenjem močnega občutka sebe. Dan pranja je intimna raziskava o tem, kako zasebna, domača dejanja, kot je umivanje las ali ličenje, postanejo pomembno ponovno spoznavanje telesa in krmarjenje po politiki zunanjega videza.

 

PAISA

Dorian Wood in Graham Kolbeins | 8:00 min

PAISA prikazuje poglobljene mrzlične sanje, ki slavijo lepoto nenavadne rjave čutnosti, telesne pozitivnosti in individualnosti. Dorian pravi – »…želel sem ustvariti trajen opomnik za nas kvir, trans in nebinarne barvne ljudi, da se naša lepota razteza znotraj in daleč onkraj našega časa, v obe smeri… spolna pozitivnost, utemeljena na pozornosti in privolitvi. Smo modrejši, kot nam ta svet pripisuje. Smo močni in obilni. Za vedno smo.

 

Indigenous Luvvv

Demian DinéYazhi | 4:41 min

Kratek film o cruisanju ko si (ameriška) domorodna kvir oseba.

 

Manj smrtonosni fetiši

TJ Cuthand | 9:30 min

Ni seksi video, morda seksi video? O latentnem fetišu plinske maske, morda pa dejansko o polemiki o solzivcu v umetniškem svetu, v katerega je bil vpleten režiser? Ampak tudi o t.i. Chemical Valley v južnem Ontariu? Ampak s kurcem in joški, vagom in plinskimi maskami in dimnimi bombami, veliko dimnimi bombami. Lep film o nenavadnem sranju.

 

Živjo, ime mi je Sarah

Sarah Hill | 10:00 min

Živijo, moje ime je Sarah, je hiter video, sestavljen iz kratkih poglavij. Kot trans, spolno neskladen moški osrednje osebe z imenom Sarah, sem doživela_l veliko neprijetnih situacij, ko so osredotočili svoje ime. Ime Sarah se pojavi v obliki pravnih dokumentov, tort, pošte, predstavitve, osebnih interakcij, interneta, glasbe in slavnih ljudi. Kompilacija Živijo, moje ime je Sarah je majhen delček situacij, ki sem jih preživela_l. Posamezne zgodbe trajajo od štirih sekund do nekaj minut. Video raziskuje uporabo lutk, humorja, papirnatih lutk, posnetke iz mojega otroštva, ter arhivske video posnetke desetletnega ustvarjanja.

 

Nathan Joe: Prihajam domov

Nathan Joe | 14:00 min

S tremi pesmimi Nathan Joe raziskuje obliko avtobiografije skozi poezijo performansa. Meditacija, ki raziskuje obsežno preživeto izkušnjo med Christchurchom in Aucklandom, med kvirom in biti kitajec in t.i. Kiwi. Kjer se nostalgija križa z upanjem, da razkrije jedrnato zgodovino celega sebe.

 

Zate sem peder

Vivek Shraya | 5:25 min

Videoposnetek, ki ga je navdihnila kinematografija filmov Resnica ali izziv in Pariz gori, je poklon gejevski kulturi in estetiki poznih 80-ih/zgodnjih 90-ih ter ustvarjalni odgovor na izgubo kvir prostorov med pandemijo. Upamo, da bo ta videoposnetek kvir gledalce spomnil, da niso sami, tudi ko se lahko povežemo le virtualno, in da je naše kvirovstvo – in pederstvo – lepo in živo.

 

Skupni čas predvajanja programa – 69:00 minut

*******************************

Drugi sklop

 

Tako kot vsi fantje

Morisha Moodley | 10:13 min

Tako kot vsi fantje meditira o podobah in idejah moškosti in transmaskuline identitete. Film združuje najdene posnetke in osebni arhiv v dejanju sestavljanja, ki odraža neredno in večno sestavljanje kvir identitete. Prikazuje tudi, kako ta proces najprej požre, nato pokvari in pokvari. Film poskuša izslediti zgodbo o postajanju, pri čemer razgalja trenutke konfliktov na poti do nastanka. Sprašuje se, kaj pomeni biti in postati ‘kot vsi fantje’, kaj pomeni to želeti in kako spekter Belega preganja tiste, ki si to želijo.

 

Odehimin

Kijatai-Alexandra Veillette-Cheezo | 2:45 min

Lirična filmska oda Odehiminu ali srčni jagodi. Dvodušna Oseba Anishnaabe se s svojim telesom znajde v temnem prostoru. Podajo se na zdravilno potovanje, glasno izrazijo svoje namere in se znova povežejo z zemljo in z vodo za moč. Ko pridejo v večji stik s svojim telesom in bitji okoli sebe, začnemo videti, da se zdravijo.

 

Trebušno Vouganje

Hadi Moussally | 4:55 min

“Moj rojstni dan je bil 3. aprila 2020 in prvič sem ga praznoval povsem sam. A tudi če sem bil sam, sem se odločil, da ga bom praznoval, kot da je zadnji.” Film je nastal v karanteni, z uporabo arhivskih filmov iz 80-ih in 90-ih let in z uporabo aplikacije za snemalnik VHS.

 

Vse pada

oberon strong | 6:00 min

V celoti posnet s VHS kamero, nas Vse pada popelje v digitalno peklensko zanko, v kateri se transspolni antagonist sprijazni z idejami o domu, tesnobi, intimnosti, neizogibni smrti, hrepenenju in pogovoru med zastarelimi in sedanjimi tehnologijami.

 

Doppelgänger Memorandum

Clark Nikolai | 6:00 min

V tem klavstrofobično-nadrealističnem in komičnem kratkem filmu skladatelja filmske glasbe zmoti strašen video monitor v mejah njegovega tonskega studia, kjer opazuje prizore nepovezanih pogovorov, ki so posledica napačne sinhronizacije. Zdrs med sanjami in resničnostjo, preteklostjo in sedanjostjo, tu in tam gledalca pušča v zadregi.

 

Tekočine

Rob Fatal | 14:33 min

Pred 6 leti sta dva umetnika poskušala posneti kvir, znanstvenofantastični porno: ni jima uspelo. Kar se je 6 let kasneje pojavilo iz svojega kampističnega/tragičnega/melodramatičnega pepela, je ta erotični eksperimentalni dokumentarec; meditacija o presečiščih neuspeha in fetiša ter o natančnih, naključnih procesih konstruiranja filma in identitete.

 

Policefalija v D

Michael Robinson | 23:00 min

Eksistencialni odmik v dobi preloma. Skok, padec in srečanje s svojim novim jazom v potresu. Izguba glave, rast drugega.

 

Skupni čas predvajanja programa – 67:50 minut

*******************************

Info

Produkcija: Queer City Cinema and Performatorium – finančno podprt iz strani Canada Council for the Arts

Koprodukcija/soorganizacija: 24. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore, PLAC

Umetniško vodstvo in program Queer City Cinema: Gary Varro

Kontakti za medije: Saša Nemec, rdece.zore@gmail.com

Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana

*******************************

Donacije

*******************************
































































2. MAJ
20:00
QALEIDOSCOPE: KVIR FILM IN PERFORMANS NA TURNEJI 2023 – BALKAN 
Za ostale slike klikni tu