Bodeča neža x Fem TV x Kolektiv ZIZ Maribor

 

Grafična podoba 23. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivalal Rdeče zore: Urška Preis

Ilustracija: Anna Ehrlemark

Intervencija ob 10. obletnici: Ana Grobler

 

bodeča neža

7.3.2022 ob 20:00

Klub Gromka,

AKC Metelkova Mesto,

1000 Ljubljana

Danes Rdeče zore in spol.si kritiziramo javni diskurz z bodečo nežo, jutri se Mesto žensk poklanja zaslužnim za boljši svet z nagradami Ženske o ženskah! (ločen dogodek, grafična podoba: Vesna Bukovec)

*******************************

Feministično leto je naokoli in čas je za vnovično razglasitev nagrade bodeča neža. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spolne identitete, spolnega izraza in/ali spolne usmerjenosti.

Osebe, ki delujejo na javno izpostavljenih področjih, kot so politika, znanost, (pop)kultura, umetnost in mediji, imajo posebno veliko odgovornost za soustvarjanje odprte, pluralne in strpne družbe. Njihov položaj jim namreč daje privilegij, da sooblikujejo javno mnenje. Če širijo seksistična stališča, s pozicije moči normalizirajo sovražni govor in legitimirajo diskriminacijo, kar je v nasprotju s prizadevanji za družbo enakih možnosti.

Podelitev nagrade bodeča neža je rezultat sodelovanja kolektiva Rdeče zore in uredništva spletnega portala spol.si. Seveda pa ne gre brez zainteresirane javnosti, ki pri glasovanju lahko sodeluje na več nivojih. Vsak_a, ki opazi seksistično izjavo, jo lahko prijavi na portalu bodeče neže (http://bodeca-neza.spol.si/). Delovna skupina, sestavljena iz uredniškega odbora spol.si, in kolektiv Rdeče zore se odločata, katere izjave bodo objavljene. Spletno glasovanje se začne 23. februarja in zaključi 4. marca ob 23.59.

 

Zmagovalno, najbolj žabotno izjavo bo izbralo občinstvo na razglasitvi nagrade, ki jo bosta gostila kolektiv Fem TV in ZIZ Maribor v klubu Gromka. Vse_i, ki boste spremljale_i dogodek, boste lahko v živo glasovale_i za svojo “favoritko” med 5 izbranimi izjavami.

 

*******************************

Bodeča neža

Več o nagradi bodeča neža  http://bodeca-neza.spol.si

Letošnje spletno glasovanje za izbor petih najbolj seksističnih izjav je dostopno prek http://bodeca-neza.spol.si/glasovanje

*******************************

Fem TV

Fem TV je kolektiv, ki na oder postavlja parodije televizijskih šovov in informativnih oddaj ter pikro kritiko družbenoaktualnih tem, povezanih s spolom in seksualnostjo. Igra se s tradicionalnimi in sodobnimi gledališkimi izrazi, razpetimi med burlesko, kabaretom, varietejem, performansom, videom, glasbenimi točkami ter improvizacijskim gledališčem. Nastopajoče, scenarij, režija, video, animacije:  Eva Jus, Tadeja Pirih, Ana Čigon, Bernarda Kristan, Pia Skušek, Slobodan Malić, Ana Grobler, Ana Makuc; kitara: Vasja Progar; maska: Jessica Martinez Lima.

“Tea Hvala obravnava Fem TV v eseju Working on Gender, New Burlesque and Cabaret in Ljubljana in izpostavlja namerno neprofesionalnost nastopajočih in humor kot najmočnejše kritično orodje za politizacijo prezrtih tem. Trashestetika predstave Fem TV 3.0 ni le njena rdeča nit, temveč je predvsem način vzpostavljanja stališča do fenomena medijskega popačenja stvarnosti, s poudarkom na kritiki izkrivljene podobe ženskega telesa in vloge ženske kot zgolj objekta, ki služi tako dobičkonosni industriji lepote kot odkritemu perpetuiranju patriarhata.” (vir: MMC)

Kolektiv ZIZ

Kolektiv ZIZ se je vzpostavil leta 2013 in je do 2021 deloval pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže Maribor. Z letom 2021 je bilo ustanovljeno Kulturno umetniško društvo ZIZ. Društvo aktivno deluje in ustvarja na področju družbeno-angažiranega gledališča. Z delavnicami po metodi gledališča zatiranih in avtorskim ustvarjanjem političnih predstav ZIZ preizprašuje razmerja moči v družbi. Predstave, s katerimi se je ZIZ predstavil mariborski, slovenski ter tudi mednarodni publiki, so: Slovenska mati in hči, Med dvema ognjema, Objem granitne kocke, Za 4 stenami, Ema, Calais, Calais in Pandorina skrinjica. Poleg delavnic in predstav kolektiv od leta 2014 vsakoletno organizira Gala podelitev ZIZ nagrad, pred katero se od leta 2019 odvije ZIZ festival – dnevi mariborske alternativne gledališke produkcije. Prav tako pa od leta 2014 izdaja ZIZ koledar, katerega namen je deobjektifikacija prsi in teles. Nastopajoče_i: Pavla Zabret, Eva Nađ, Rebeca Jazbinšek, Barbara Polajnar; režiserka: Anja Završnik.

*******************************

*******************************

Info

Organizacija: 23. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

Koprodukcija/soorganizacijaDruštvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa / Spol.si, Fem TV, Kulturno umetniško društvo ZIZ,  Klub Gromka

Oblikovanje plakata in grafične podobe: Urška Preis

Ilustracija: Anna Ehrlemark

Intervencija ob 10. obletnici: Ana Grobler

Kontakti za medije: Saša Nemec, rdece.zore@gmail.com

Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana

*******************************

Pomembno

Vlada z Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki je začel veljati 21. februarja 2022, sprošča omejitve tudi na področju kulturnih dejavnosti in kolektivnega uresničevanja verske svobode. Prenehale so veljati vse začasne epidemiološke omejitve pri izvajanju kulturnih prireditev in drugih kulturnih storitev ter pri kolektivnem uresničevanju verske svobode. Preventivni higienski ukrepi ostajajo odločilnega pomena. Več na gov.si.

*******************************

Donacije

*******************************































































7. MAREC
20:00
Bodeča neža x Fem TV x Kolektiv ZIZ Maribor
Za ostale slike klikni tu