Koncert improvizirane glasbe: Neža Naglič & Irena Tomažin: nnit

Na koncertu Neže Naglič in Irene Tomažin boste izkusili sinestetičnost prepariranega klavirja in glasu. Avtorici sta sodelovanje opisali z besedami, ki so namenjene glasnemu branju. Poskusite: ”e e e pk uUi struna khhhhhh hhhh metlica za aaaaha aa aha čpžpfrkcžđ glad kooOcvilimili čin čin đin b črnabela nnnnit za stepa pprrrrššš dojnk štojnk ccCi’.

Neža Naglič (Slovenija) spada v mlajšo generacijo domačih svobodnih improvizatork. Zanima jo raziskovanje zvočnih zmožnosti klavirja, ki presegajo njegovo funkcionalnost in temperirano uglasitev. Glasbenica posega v notranjost inštrumenta ter zvoči strune in trup s pomočjo različnih predmetov; med njimi se najdejo tudi gospodinjski pripomočki in hišnikovo orodje. Je večletna članica eksperimentalnega kolektiva Salamandra Salamandra in številnih ad hoc improvizacijskih zasedb. V zadnjem času igra z zasedbo Lolita, sodelovala pa je tudi z improvizatorji (Marko Karlovčec, Tomaž Grom, Seijiro Murayama in drugi). Občasno organizira koncerte alternativnega jazza, sodobne klasične glasbe in improvizirane glasbe.

Irena Tomažin ( Slovenija) je koreografinja, plesalka, igralka, performerka in zvočna umetnica.  Za performansa Kaprica (2005) in (S)pozaba kaprice (2006) je prejela nagrado zlata ptica. Leta 2008 je nadaljevala z raziskovanjem giba in glasu v performansih Kot kaplja dežja v usta molka in Splet okoliščin. Samostojno nastopa pod imenom iT, soodelovala pa je z mnogimi glasbeniki, med drugim z Lydio Lunch in s kolektivom Bast. V svojem raznolikem delu z glasom členi popularne napeve in teatralno pripovedništvo, igra se z zlogi, ritmiko besed in demontažo besed v stilu literarnih modernizmov in avantgardizmov prejšnjega stoletja ter raziskuje izrazno moč sopenja, tleskov in vzdihljajev.

Skupna vstopnina za nnit in chra: 5 €
































































9. MAREC
22:00
Menza pri koritu
Koncert improvizirane glasbe: Neža Naglič & Irena Tomažin: nnit