Razstava: Kolektiv Queer Beograd

Razstava bo odprta od 8. do 11.  marca med 16.00 in polnočjo. Otvoritve ne bo, ker se dogodka žal ne more udeležiti nihče iz kolektiva Queer Beograd.

Razstava Kolektiva Queer Beograd

Kolektiv Queer Beograd je leta 2008 izdal dvojezični (srbsko-angleški) priročnik Antifašizam i direktna akcija, na Rdečih zorah pa bo naprodaj druga dopolnjena izdaja iz leta 2011, v kateri so zbrani ustvarjalni in taktični odzivi na nacionalizem in homofobijo ter arhiv dogodkov, ki so potekali na preteklih edicijah festivala Queer Beograd. Med festivalom so jih večkrat napadli člani nacionalistične skupine Obraz, kar je več kot zgovoren dokaz za nujnost vzpostavitve trdnega antifašističnega in queerovskega gibanja v Srbiji.

Člani kolektiva so novo izdajo pospremili s potujočo dokumentarno razstavo o političnih dogodkih v Srbiji, ki so od leta 2008 najbolj zaznamovali njihovo življenje in delo: prepoved izvedbe beograjske Parade ponosa 2009 in 2010 ter uvedba bele schengenske vize, ki je za srbske državljane odpravila vizume za potovanja v države EU. Besedila za razstavo so napisali člani skupine Queer Beograd v sodelovanju z drugimi lokalnimi aktivističnimi skupinami.

Kolektiv Queer Beograd je radikalna queerovska skupina iz Beograda, ki je nastala leta 2005 ob močni transnacionalni podpori. Njene glavne aktivnosti so organizacija festivala Queer Beograd in drugih dogodkov; predstav, debat, koncertov, delavnic in direktnih akcij. Poleg tega izdajajo publikacije in projektno sodelujejo z drugimi feminističnimi in LGBTI skupinami. Osredotočajo se na vidnost LGBTI ljudi, promovirajo različnost, pravice seksualnih manjšin, pravice drugih marginaliziranih skupin in ustvarjajo solidarnostna omrežja.

Knjigo Antifašizam i direktna akcija / Antifascism & Direct Action bo v času festivala mogoče kupiti na Info točki v klubu SOT-24,5 in v Menzi pri koritu. V PDF. obliki si jo lahko ogledate ali pretočite na svoj računalnik s te povezave.

Povezava: Queer Beograd

Brezplačno.
































































SOT-24,5 / Info točka
Od 16.00 do 24.00
Razstava: Kolektiv Queer Beograd