Anna Ehrlemark, ilustracija za nagrado bodeča neža

Burleskno-kabarejski nastop FEM TV z razglasitvijo nagrade bodeča neža

 

Vljudno vabljene_i na burleskno-kabarejski nastop FEM TV z razglasitvijo nagrade bodeča neža v sredo, 7. marca 2018, ob 20. uri, v klubu Gromka, AKC Metelkova mesto.

***************************

Leto je okoli in prvi festivalski dogodek Rdečih zor bo vnovič posvečen podeljevanju nagrade bodeča neža. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spola, spolne usmerjenosti in/ali spolne identitete. Osebe, ki delujejo na javno izpostavljenih področjih, kot so politika, znanost, (pop)kultura, umetnost in mediji, imajo posebno veliko odgovornost za soustvarjanje odprte, pluralne in strpne družbe. Njihov položaj jim namreč daje privilegij, da sooblikujejo javno mnenje. Če širijo seksistična stališča, s pozicije moči normalizirajo sovražni govor in legitimirajo diskriminacijo, kar je v nasprotju s prizadevanji za družbo enakih možnosti.

Podelitev nagrade bodeča neža je rezultat sodelovanja kolektiva Rdeče zore in uredništva spletnega portala spol.si. Seveda pa ne gre brez zainteresirane javnosti, ki pri glasovanju lahko sodeluje na več nivojih. Vsak_a, ki opazi seksistično izjavo, jo lahko prijavi na portalu bodeče neže. Spletno glasovanje (dostopno na http://bodeca-neza.spol.si/glasovanje) se začne 23. februarja in zaključi 5. marca ob 23.59. Za bodečo nežo 2017-2018 je nominiranih 27 izjav, ki so jih posameznice_ki prijavile_i preko spletnega obrazca in za katere je delovna skupina presodila, da ustrezajo merilom seksističnega govora. Vzorec zato predstavlja le majhen del seksizma, ki ga širijo javno prepoznavne osebe v Sloveniji. Zmagovalno, najbolj žabotno izjavo bo izbralo občinstvo na slavnostni podelitvi nagrade, ki bo potekala v okviru kabaretsko-burleskne predstave Fem TV 4.0.

Četrta v seriji Fem TV predstav vključuje parodije televizijskih šovov in informativnih oddaj ter pikro kritiko družbenoaktualnih tem, povezanih s spolom in seksualnostjo. Predstava se igra s tradicionalnimi in sodobnimi gledališkimi izrazi. Razpeta je med burlesko, kabaretom, varietejem, performansom, videom, glasbenimi točkami ter improvizacijskim gledališčem.

Fem TV 4.0 nadaljuje tradicijo predstav, ki so se pričele leta 2012 in se v izvedbi 2.0 in 3.0 razvijale in rasle. “Tea Hvala obravnava Fem TV v eseju Working on Gender, New Burlesque and Cabaret in Ljubljana in izpostavlja namerno neprofesionalnost nastopajočih in humor kot najmočnejše kritično orodje za politizacijo prezrtih tem. Trashestetika predstave Fem TV 3.0 ni le njena rdeča nit, temveč je predvsem način vzpostavljanja stališča do fenomena medijskega popačenja stvarnosti, s poudarkom na kritiki izkrivljene podobe ženskega telesa in vloge ženske kot zgolj objekta, ki služi tako dobičkonosni industriji lepote kot odkritemu perpetuiranju patriarhata.” (vir: MMC)

Idejna zasnova: kolektiv Rdeče zore in Lezbično-feministična univerza
Nastopajo: Ana Čigon, Eva Jus, Tamara Melik, Slobodan Malić, Tadeja Pirih, Pia Skušek, Danijela Zajc
Video: Vesna Bukovec, Ana Čigon, Ana Grobler

***************************

V slovenskem jeziku.

Priporočeni prispevek: 2-5 eur
Koprodukcija/Soorganizacija: klub Gromka, KUD Podtalnica
Koprodukcija pri nagradi bodeča neža: Spol.si/Vita Activa

Zemljevid AKC Metelkova mesto

AKC Metelkova Mesto.
































































7. MAREC
20:00
Burleskno-kabarejski nastop FEM TV z razglasitvijo nagrade bodeča neža
Za ostale slike klikni tu