WE CANNOT GO THERE NOW, MY DEAR (režija Carol Mansour)


Rdeči cikel v Črnem kinu: WE CANNOT GO THERE NOW, MY DEAR

Režija: Carol Mansour

Sinopis

Palestinski begunci ter begunke živijo v Siriji že odkar so bili prisiljeni_e zapustiti Palestino leta 1948. Skozi zaostrovanje razmer v Siriji, skupaj s Sirci ter Sirkami, čutijo posledice vojne. Kljub temu pa je njihova zgodba kompleksnejša. V prihodom v Sirijo in iskanjem azila v Libanonu so postali_e posebna ‘kategorija’ beguncev_k, dvakratni begunci_ke.
Kot Palestinci_ke niso povsem dobrodošli_e v Libanonu, saj njihovi ‘begunski dokumenti’ niso priznani. Kot Palestinci_ke tako že drugič izgubijo vse in se ponovno znajdejo brezdomni_e in brez države.
Dokumentarni film pove delček zgodbe dvakratnega begunstva. Zgodba, kjer se spomini obujajo med enim in drugim eksodusom, in kjer izguba vdira v vse aspekte življenja. Zgodba, kjer so vzroki in posledice znani, ni pa znan zaključek. Zgodba, kjer so življenja nenehno v vzpostavljanju in improviziranju, v čakanju na vrnitev.

Po ogledu filma sledi pogovor. Na dogodku se bodo zbirali prispevki v podporo begunkam_cem.

Carol Mansour
Biografija

Carol Mansour je neodvisna režiserka. Leta 2000 je v Bejrutu (Libanon) ustanovila Forward Film Production. V več kot dvajsetih letih je posnela številne dokumentarne filme o Šrilanki, Libanonu, Uzbekistanu… Za svoje delo je prejela več mednarodnih priznanj in nagrad, njeni filmi pa so bili izbrani in predvajani na več kot tridesetih filmskih festivalih po vsem svetu.
Za njih je prejela številne prestižne nagrade, pred kratkim (2014) nagrado za najboljši dokumentarec na Rated SR festival v New Yorku, Jury’s Special Mantion na FIFOG festivalu v Ženevi za njen film ‘Not who we are’ (2013) o trpljenju sirskih begunk v Libanonu. Njen film ‘A summer not to forget’ (2006) o Izraelski vojni z Libanonom je prejel nagrado za najboljši kratek dokumentarec na festivalu v Novi Zelandiji. Prejela je tudi nagrado žirije Institute du Monde Arab v Parizu in nagrado za najboljši dokumentarec na Arabskem filmskem festivalu v Rotterdamu. Njen nedavni dokumentarec ‘We cannot go there, my dear’ je bil predvajan na številnih festival v Evropi in Severni Ameriki, prejel pa je nagrado za najboljši dokumentarec na filmskem festivalu Al-Ard na Sardiniji in nagrado ženskih filmskih kritičark na Rated SR festivalu 2015 v New Yorku.
Njeno delo odraža njeno skrb za človekove pravice in družbeno pravičnost, ter se dotika tem, kot so migrantske delavke, begunke, okoljevarstvo, duševno zdravje, vojna in spomin, pravica do zdravja, otroško delo. Pred ustanovitvijo Forward Film Productions je bila producentka, režiserka in voditeljica zabavnih oddaj in potovalnih programov na Future Television v Bejrutu. Je Libanonka Palestinskih korenin. Izobraževala se je v Montrealu, v Kanadi, zdaj pa živi in dela v Bejrutu.

Seznam dokumentarnih filmov režiserke:
– “We cannot go there now, my Dear” (2014), 42’; dvojna begunska izkušnja iz Palestine v Sirijo
– “Not Who We Are” (2013), 71’; sirske ženske begunke v Libanonu
-“We Want To Know” (2012), 42′ ; raziskovanje spomina na civilno vojno v Libanonu
– “Where do I begin?” (2011), 36′; duševno zdravje v Libanonu
– “All for the Nation” (2011), 52′; raziskovanje nezmožnosti nacionalizacije svojih otrok in partnerjev Libanonskih žensk
– “I Come From a Beautiful Place” (2010), 33′; begunci iz Iraka in Sudana v Libanonu
– “Voices from Yemen” (2009), 30′; težave, s katerimi se soočajo delavske ženske v Jemnu
– Maid in Lebanon II (2008), 40′; povezava ženskih migrantskih delavk (hišnih pomočnic) z njihovimi domačimi državami
– “A Summer Not to Forget” (2007), 27′; popis Izraelske vojne z Libanonom leta 2006
– “Invisible Children” (2006), 26′; otroško delo
– “Maid in Lebanon” (2005), 27′; opis trpljenja ženskih migrantskih delavk (hišnih pomočnic)
– “100% Asphalt” (2002), 26′; ulični otroci Kaira

Rdeči cikel Rdečih zor se odvija vsako tretjo nedeljo v Živko Skvotcu (Tovarna Rog, osrednja stavba, 1. nadstropje levo). Gledamo feministične filme in razpravljamo o izpostavljenih temah. Predvsem je prostor namenjen druženju, povezovanju ter razvijanju idej in morebitnih akcij.

Rdeči cikel je sklop izven-festivalskih dogodkov kolektiva Rdeče zore.

ORGANIZACIJA: Rdeče zore (KUD Mreža) in Živko Skvotec
PRODUKCIJA: Forward Film Production

Vabljene_i!
































































15. NOVEMBER
20:00
WE CANNOT GO THERE NOW, MY DEAR (režija Carol Mansour)