Luen Rom: Delavnica vogueanja & Ball

Grafična podoba 23. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivalal Rdeče zore – Urška Preis

 

Luen Rom: Delavnica vogueanja & Ball

13.3.2022 ob 16.00

Klub Tiffany – Kulturni center Q

Stavba Lovci, Metelkova 

1000 Ljubljana

V angleškem jeziku
Vstop prost – Priporočen prostovoljni prispevek

 

Vogue je oblika stiliziranega, modernega plesa. To močno plesno gibanje izvira iz Harlemske plesne in drag kulture in je bilo ustvarjeno iz strani črnske in latino queer skupnosti. Ta plesna zvrst se je začela v osemdesetih, vendar pa njene korenine segajo vse do Drag ballroom tekmovanj, ki so se v 20. letih odvijala v času Harlemske renesanse.

Inspiracija za to zvrst plesa izvira iz Egipčanskih hieroglifov in posnemanja raznih poz modelov na fotografiranju. Splošni javnosti je postal bolj znan po izidu dokumentarnega filma Paris is burning (1990), ki je bil posnet v 80. letih in nam ponuja vpogled v življenja ljudi v skupnosti, od tekmovanj in pokalov, podpore v skupnosti, do izzivov, kot je AIDS ali življenje v revščini, s katerimi so se soočali_e v svetu polnemu homofobije, transfobije in rasizma. V dokumentarcu lahko vidimo tudi legendarne vogue plesalce_ke, drag kraljice in trans ženske, med katerimi so tudi tudi Willi Ninja, Pepper LaBeija, Dorian Corey in Venus Xtravaganza. 

Madonna je v ballroom kulturi našla navdih za svojo pesem in video Vogue (1990), v videospotu pa je uporabila tudi plesalce_ke in koreografe_inje iz skupnosti.

Medtem ko se Vogue kot plesna zvrst še naprej razvija, pa hkrati ostaja blizu svojim koreninam in primarnemu namenu in je še vedno ključnega pomena za LGBTIQ+ skupnost. Ustvarja prostor za opolnomočenje in prikazuje, kako so lahko različni aspekti identitete, kot so rasa, spol in spolna usmerjenost, pretočni in kako se prekrivajo.

Delavnico bo vodil Luen Rom.

*******************************

*******************************

Info

Organizacija: 23. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

Produkcija: Klub Tiffany – Kulturni center Q
Oblikovanje plakata in grafične podobe: Urška Preis
Kontakti za medije: Saša Nemec, rdece.zore@gmail.com
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana

*******************************

Pomembno

Vlada z Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki je začel veljati 21. februarja 2022, sprošča omejitve tudi na področju kulturnih dejavnosti in kolektivnega uresničevanja verske svobode. Prenehale so veljati vse začasne epidemiološke omejitve pri izvajanju kulturnih prireditev in drugih kulturnih storitev ter pri kolektivnem uresničevanju verske svobode. Preventivni higienski ukrepi ostajajo odločilnega pomena. Več na gov.si.

*******************************

Donacije

*******************************































































13. MAREC
16:00
Luen Rom: Delavnica vogueanja & Ball