Feminizem zavzema mesto!: Anna Lerchbaumer, Conny Zenk, Hui Ye in Nika Erjavec

Grafična podoba 23. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivalal Rdeče zore, Foto: Urška Preis

 

Feminizem zavzema mesto!: Anna Lerchbaumer, Conny Zenk, Hui Ye in Nika Erjavec

7.3. – 13.3.2022

Cirkulacija2,

Podhod Ajdovščina 2,

1000 Ljubljana

Otvoritev 7.3.2022 ob 18:00

Odpiralni čas: 12:00 – 18:00

 

23. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore vabi občo javnost in intermedijsko kliko na naslednji dogodek v večletnem ciklu FriFormA\V, v kateri se bodo predstavile tri avstrijske umetnice Anna Lerchbaumer, Conny Zenk in Hui Ye ter domača Nika Erjavec. Večerni performans in razstava pod naslovom Feminizem zavzema mesto! bosta predstavila več del štirih sodobnih avdiovizualnih umetnic, ki preizprašujejo vlogo mesta in posredno vlogo ženske* v mestu.

Anna Lerchbaumer, Conny Zenk, Hui Ye in Nika Erjavec bodo tako, v sklopu 23. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore v koprodukciji s serijo dogodkov FriFormA\V in zavodom za interdisciplinarno, neodvisno umetniško produkcijo Cirkulacija2, predstavile svojo novejšo produkcijo avdiovizualnih del. Umetnice mlajše generacije druži ustvarjanje sodobne zvočne ter vizualne in video produkcije, njihove umetniške vtise pa velikokrat predstavijo v obliki avdio-video instalacij, skulpturalnih zvočnih instalacij ter performansov, pri katerih je poudarek na sodobnem eksperimentalnem elektroakustičnem zvočenju.

Na razstavi in otvoritvenem performansu bodo tako na različne načine predstavile povezanost z urbanostjo mestnega življenja ter preizpraševale urbani prostor kot svoj/naš, vlogo ženske v slednjem ter ga skozi umetnost skušale ‘ponovno zavzeti’. Z uporabo kritične refleksije sodobnega družbenega konteksta, bodo raziskovale odnos med prebivalkami_ci mesta in izgubljanjem prostorov v procesih gentrifikacije, procesa, ki se tiče vseh prebivalcev mesta in tako ustvarile multimedijske stvaritve, ki klešejo nova polja umetniškega raziskovanja.

Performans in razstava Feminizem zavzema mesto! bosta v okviru 23. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore na pozitiven, čeravno kritičen, način zavzemale mestni prostor, kot to z vsakdanjimi dejanji počno vsi ljudje, živa bitja in narava sama. Razstava bo tako gledalkam_cem približala angažiran pristop k ustvarjanju ter aktivnemu sooblikovanju mesta in mestnega življenja skozi oči umetnosti, ki je pomemben gradnik sodobne družbe.

Razstava in performans je del 23. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore,  letnega programa FriFormA\V – KUD Mreža in  letnega programa Cirkulacije2.

*******************************

Anna Lerchbaumer

Anna Lerchbaumer je avstrijska zvočna in video umetnica, rojena leta 1989 v Innsbrucku, ki živi in deluje na Dunaju. Diplomirala je iz arhitekture na Univerzi v Innsbrucku in je poleg tega študirala tudi v Madridu. Med letoma 2014–2015 je bila študentska asistentka na Inštitutu za arhitekturno teorijo, pod okriljem prof. Bart Lootsma. 

http://www.annalerchbaumer.com

Conny Zenk

Conny Zenk je študirala na Univerzi za uporabno umetnost na Dunaju v okviru katere se je digitalnih umetnosti učila pod okriljem Ruth Schnell, Virgil Widrich in Peter Weibel; scenskega in filmskega oblikovanja pod okriljem Bernharda Kleberja ter v okviru dvostranskega študijskega programa v Šanghaju. Študij je nadaljevala na programu Študije spolov na Univerzi na Dunaju in na podiplomskem študiju Eksperimentalne in elektroakustične glasbe na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju.

https://connyzenk.com/about/

Hui Ye

Hui Ye se je rodila v Cantonu na Kitajskem. Med leti 2004 in 2011 je študirala kompozicijo in elektroakustično kompozicijo na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost na Dunaju, ter med leti 2010 in 2018 digitalne umetnosti in t.i. TransArts (magistrski študij) na Univerzi za uporabno umetnost na Dunaju. Od leta 2017 deluje kot gostujoča predavateljica na Akademiji lepih umetnosti v Guangzhou (GAFA) na jugu Kitajske.

https://yehui.org/about/

Nika Erjavec

Nika Erjavec (1994) ) deluje na področju raziskovalne intermedijske umetnosti in oblikovanja, zaključila je magistrski študij kiparstva in diplomirala iz unikatnega oblikovanja. V zadnjih letih raziskuje senzorične zaznave v preseku umetnosti in znanosti.  Za serijo instalacij in hibridno umetniško raziskavo (ne)VIDNO je leta 2019 dobila Prešernovo nagrado ALUO. V zadnjih letih se je predstavila z več samostojnimi intermedijskimi razstavami ((in)visible, Nature calling, Interferenca, (ne) vidna krajina) in sodelovala pri številnih mednarodnih razstavah in festivalih (Kiblix, Izis, Svetlobna gverila, Unicum, V:NM itd.) Kot scenografinja, oblikovalka rekvizitov in fotografinja (Bronasta medalja Srbske fotografske zveze 2017) priložnostno dela v gledališču (SNG Ljubljana, MG Ptuj, MGL, SNG Maribor). Skozi raziskovanja različnih materialov vodi delavnice na temo kulturne dostopnosti in delavnice, ki se ukvarjajo s sodobnimi okoljsko-družbenimi konteksti.  

https://www.instagram.com/nika.erjavec/?hl=en

*******************************

Predstavljena dela

 

Anna LerchbaumerNiz povezovalnih konektorjev

Električni napajalniki postanejo instrumenti. Elektromagnetno polje se z bakrenimi tuljavami pretvori v zvok. Ostanek dela vrhunskega ventilatorja se ziblje nad napajalniki in ustvarja počasen ritmičen vzorec porabljene energije. Stenska vtičnica je najpogostejši ženski priključek.

 

Conny ZenkVožnja po etrskem valu

“Vožnja po etrskem valu” deluje z zvoki elektromagnetnih polj mesta, ki so zunaj slišnega območja. S pomočjo lastnoročno izdelanih tuljav in mobilne naprave za snemanje polj so posneti posnetki gibanja med vožnjo. Struktura prevožene poti predstavlja izhodišče za avdio-vizualno kompozicijo.

 

Hui Ye – Doma ustvarjeni glasbeni video #02

HD video z zvokom, barvni, 26 min 09 s | 2021  

 

Doma ustvarjeni glasbeni videi je serija zvočnih intervencij in zvočnih performansov v živo, ki so nastali v različnih prostorih umetničinega doma v času samoizolacije med pandemijo. Preko spletnega programa TTS (Text-to-Speech) se govori, generirani s sintezo glasu na podlagi umetne inteligence, preoblikujejo v kompozicijsko gradivo, v katerem so tako jezikovne kot tudi fonetične značilnosti govorov postale ključna sestavina zvočne krajine.

 

Nika Erjavec – Kolizija

V interaktivni instalaciji so prepleteni materialni označevalci naše predmetne in bivanjske kulture; sestavni deli elektronskih igrač, potrošni gradbeni materiali in rastje nabrano na zaraslih urbanih območjih (prostorih tretje krajine). Tem območjem je skupen umik človeka, ki jih bodisi zanemarja, pozablja ali ograjuje v pričakovanju na kapitalske investicije. V človekovi odsotnosti klijejo avtohtone, pionirske in invazivne vrste, ki skupaj ustvarjajo kompleksne in biotsko pestre ekosisteme. Z uporabo daljinskega krmilnika nenadoma zarežemo v zvočno krajino galerije in sprožimo vibracije, ki povzorčijo kaotično gibanje teles. V najšibkejših točkah objektov, tresljaji prehitevajo komunikacijo med očmi in možgani, s čimer se nam izmika sposobnost razbiranja in razumevanja podobe. Delo prek dražljajski sprememb in humorno-banalnih kombinacij, tematizira hiper-objektno (T.Morton) razsežnost družbeno okoljske krize in anomalije našega aktualnega načina proizvodnje, bivanja in soočanja s problemi.

*******************************

*******************************

Info

Organizacija: 23. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

Koprodukcija/soorganizacija: Cirkulacija2, FriFormA\V

Kuratorski tim: Urška Preis s pomočjo Saše Nemec, Lučke Zajc, Anje Seničar, Eve Jus in Martine Jurak

Tehnična podpora: Borut Savski, Stefan Doepner in tim Cirkulacije2

Foto in Video: Nina Pernat in Martina Jurak

Oblikovanje plakata in grafične podobe: Urška Preis

Kontakti za medije: Saša Nemec, rdece.zore@gmail.com

Finančna podpora: Republika Slovenija – Ministrstvo za kulturo, Mestna občina Ljubljana in Radio Študent.

Finančna podpora dogodka Feminizem zavzema mesto!: Anna Lerchbaumer, Conny Zenk, Hui Ye in Nika Erjavec: Austrian Kultur Forum


*******************************

Pomembno

Vlada z Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki je začel veljati 21. februarja 2022, sprošča omejitve tudi na področju kulturnih dejavnosti in kolektivnega uresničevanja verske svobode. Prenehale so veljati vse začasne epidemiološke omejitve pri izvajanju kulturnih prireditev in drugih kulturnih storitev ter pri kolektivnem uresničevanju verske svobode. Preventivni higienski ukrepi ostajajo odločilnega pomena. Več na gov.si.

*******************************

Donacije

*******************************































































Feminizem zavzema mesto!: Anna Lerchbaumer, Conny Zenk, Hui Ye in Nika Erjavec