Urška Preis: Dolores

Grafična podoba 23. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivalal Rdeče zore, Foto: Urška Preis

 

Urška Preis: Dolores

Bolečina skozi podobo zvoka

Samostojna razstava vizualne in zvočne umetnice Urške Preis

4. – 25. 3. 2022

Galerija Alkatraz,

AKC Metelkova Mesto,

1000 Ljubljana

Otvoritev 4. 3. ob 19:00

Čajanka z avtorico 16. 3. ob 17:00

Čajanka z avtorico 25. 3. ob 17:30

Odpiralni čas: ponedeljek — petek med 11:00 in 19:00


V času festivala:
ponedeljek, 7. 3. od 11.00 — 20.00
torek, 8. 3. od 11.00 — 19.00
sreda, 9. 3. od 11.00 — 20.00
četrtek, 10. 3. od 11.00 — 21.00
petek, 11. 3. od 11.00 — 22.00

 

Osrednja razstava 23. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore v Galeriji Alkatraz vključuje najnovejšo umetniško produkcijo vizualne in zvočne umetnice Urške Preis. Tokratna razstava z naslovom Dolores  Bolečina skozi podobo zvoka se naslanja na dolgoletno teoretično in umetniško raziskovanje bolečine žensk*, percepcije slednje skozi zapisano zgodovino ter v sodobni družbi.

Teoretsko ozadje razstave je s Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani nagrajeno magistrsko delo z naslovom Pogled na bolečino žensk(e), ki obravnava pojme bolečine v filozofiji in zgodovini, od antike skozi razsvetljenstvo, pa do 19. stoletja, ter se dopolnjuje skozi nadaljnjo umetniško konceptualno raziskovanje razlik med spoloma v dojemanju bolečine. Dela predstavljena na razstavi so tako plod raziskovanja dojemanja ženske* bolečine in s strani družbe insceniranih spolnih razlik tekom zgodovine. Umetnica poveže odnos politične oblasti in njene represije žensk* s stoletji prisilne brezglasnosti in vsiljene histerije. Skozi umetniško izražanje lastne bolečine in skozi feministični princip osebno je politično poveže svoje raziskovanje z raznolikimi, tako vizualnimi kot zvočnimi umetniškimi praksami ter jih poveže v celoto, v kateri zgodovino bolečine eksplicitno vzporeja z zgodovino telesa, telesnosti, zapisa in tkanja.

Črno-bele fotogramske preslikave avtoričine menstruacije na snežno belo tkanino zapišejo (žensko*) bolečino, ki je bila skozi zgodovino neslišna, neupodobljena in nedokumentirana. Tudi v njenih delih bi lahko bila zapisana brezglasno, vendar jo avtorica opolnomoči z zvokom. Nanešen fotosenzibilen premaz nam razkriva avtoričino vnemo slikanja na platno, ki z materialnostjo menstrualne barve prevrača percepirano maskulinost abstraktnega ekspresionizma ter umetniškega fotograma (nanašujoč se na rayografe Mana Raya in schadografe Christiana Schada). Dela na sodoben način prikažejo skozi zgodovino neslišen in neviden zapis ženske* bolečine in vzporedno, s spremljajočim zvokom, podarjajo glas tam, kjer je bil vzet, in sicer na področju (duševnega) zdravja, kjer se je ženski* srd in ujetost v utesnjujočo družbeno situacijo prepogosto označilo kot histerijo.

Poleg ostalih del nam Urška Preis predstavi tudi lastno umetniško knjigo BÔLI. Avtorica v knjigi, ki je del celotnega ciklusa, preizprašuje omejitve fotografskega medija, tako da v njej zajema fotografsko-skulpturalna dela, fotograme (preisograme op. a.) in asociativno analogno fotografijo, ki se referirajo na umetničino raziskovanje na lasten način definiranih pojmov zoe, bios in psyche biologija, družba in interna misel.

Avtorica z vizualnimi in z zvočnimi namigi opisuje skupinske izkušnje in lastna notranja stanja. Bolečino obravnava kot (glasnega) sporočevalca in gonilo, ki tako stopi v ospredje – krč, nateg, zateg, raztrg, izteg, izvlek, iztek, poteg, preteg, priteg – bolečina dveh prepletenih poti – eni zasidrani v zvoku in drugi, z zvokom zrcaljeni v vizualni podobi. Ker je tudi bolečina sama sestavljena iz več delov, jo je potrebno prikazati kot tako – multidisciplinarno krajino, ki opisuje več različnih, tudi diametralno nasprotnih perspektiv, v kompleksnosti katerih lahko gledalka_lec vidi dvoumne interpretacije, vendar pa nedvoumno sočuti z bolečino žensk(e)*. Zvočitev in vizualni prikaz bolečine se skozi dela na razstavi Dolores – Bolečina skozi podobo zvoka sprevrže v katarzično dejanje. Dela se naslanjajo na zgodovino feministične umetnosti, na vse umetnice_ke in dela, ki so pred nami kričala dokler ostali niso obnemeli. 

Saša Nemec

 

Razstava je del 23. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore in letnega programa Galerije Alkatraz – oba sofinancirana s sredstvi MOL – Odelka za kulturo in Ministrstva za kulturo.

 

* besedo ženska_e uporabljamo za vse ki se s to besedo poistovetijo

 

*******************************

Urška Preis (1992) je glasbenica, harfistka, vizualna umetnica in piska o glasbi. Diplomski in podiplomski študij je opravljala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje in izmenjavah na Listaháskóli Íslands v Reykjavíku in leipziški Hochschule für Grafik und Buchkunst. Kot grafična oblikovalka je opravljala prakso v londonskem ateljeju Aitor Throup, kot vizualna umetnica in skladateljica pa v danskem ateljeju Hotel Pro Forma. Na magistrskem študiju je prešla na modul Fotografija, kjer je leta 2021 študij zaključila z odliko, za magistrsko nalogo pa je prejela tudi študentsko

Prešernovo nagrado UL. Svojo umetnostno in ustvarjalno strategijo gradi skozi izrazito intermedijsko delovanje, najraje v prepletu feminističnih teorij in praks. Je tudi del glasbenega dueta II/III, fluidne zasedbe Zhlehtet, eksperimentalne noise skupine Sujevera, solistično pa se udejstvuje pod pvsevdonimom rouge-ah.Trenutno deluje kot glasbenica in skladateljica, intermedijska umetnica, oblikovalka in fotografinja, piska in glasbena novinarka, oblikuje glasbeni program festivala Rdeče zore ter pripravlja glasbene oddaje in prispevke za Radio Študent, ARS – tretji program Radia Slovenija, Odzven/SIGIC, prispevke na temo intermedijskh umetnosti za platformo Neodvisni in kritike ter intervjuje za fotografsko revijo Membrana.

*******************************

*******************************

Razstava

Kuratorska ekipa: Saša Nemec, Eva Jus, Lučka Zajc, Ana Grobler, s pomočjo Anje Seničar in Sashe Ihnatovich

Tehnična zasnova razstave: Danijela Zajc

Tehnična podpora: Peter Fettich, Kela

Tehnična podpora zvoka: Štefan Cerjak, Friteza

Mastering zvoka: Alberto Bertelli – Holy Similaun

*******************************

Info

Organizacija: 23. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

Koprodukcija/soorganizacija: Galerija Alkatraz, Kela

Oblikovanje plakata in grafične podobe: Urška Preis

Kontakti za medije: Saša Nemec, rdece.zore@gmail.com

Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana.

*******************************

Pomembno

Vlada z Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki je začel veljati 21. februarja 2022, sprošča omejitve tudi na področju kulturnih dejavnosti in kolektivnega uresničevanja verske svobode. Prenehale so veljati vse začasne epidemiološke omejitve pri izvajanju kulturnih prireditev in drugih kulturnih storitev ter pri kolektivnem uresničevanju verske svobode. Preventivni higienski ukrepi ostajajo odločilnega pomena. Več na gov.si.

*******************************

Donacije

*******************************































































Urška Preis: Dolores