Reciklart – umetniški festival recikliranja in DIY kulture

Grafična podoba: Ivana Bajec, Petra Korent in Urška Preis

 

Festival Reciklart

Umetniški festival recikliranja in DIY kulture

5.8. – 8.8.2021

AKC Metelkova mesto Ljubljana

 

 

Del 22. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore, se bo letos odvijal med že sedmim festivalom Reciklart, umetniški festival recikliranja in DIY kulture, ki bo letos potekal med 5. in 8. avgustom, na Trgu brez zgodovinskega spomina na AKC Metelkova mesto v Ljubljani (ploščad pred Galerijo Alkatraz).

Ekipa Rdečih zor je del marčevskega programa prenesla na toplejše in predvsem živahnejše poletje, saj si lahko tako ve_i končno ogledate vse dogodke v živi obliki! Obeta se pester program – delavnice, koncerti, performansi, razstavi, filmska projekcija in še veliko tega, predvsem dobro vzdušje in druženje!

Vljudno vabljene_i!

 

*******************************

Dogodki Rdečega cikla

 

Predstavitev zbirke zgodb Ljubišče
Četrtek, 5.8. ob 19:30

“Sredi noči se je zbudila. Nekaj je bilo v zraku – gnila jajca? Antifeministična godlja? Vodikov sulfid! Pogledala je skozi okno. Pol lezbičnega naselja je drlo proti glavnemu trgu. Nekaj je moralo biti narobe z lezbičnim barom ali s previjalnico otrok ali z Venera shopom.”

“Bili sva čudovito samonapredujoče bitje, ki je bohotno vzhajalo proti nebu in precej očitno neizmerno uživalo v samem sebi.”

Ljubišče je knjižica zabavnih, odpiljenih, burnih, seksualno osvobojenih zgodb, žanrskih eksperimentov in besednih iznajdb. Zgodbe so nastajale na delavnicah skupinskega LGBTQ trash pisanja, ki je potekalo po nadrealističnem načelu “slastnega trupelca” in porodilo mnogo lezbičnih, nekaj gejevskih, kvirovskih in medvrstnih zgodb. Te se ne ozirajo na pravila, bonton in moralo.

Brale_i in komentirale_i jih bodo njene ustvarjalke_ci.

Knjižica je izšla v sklopu 10. obletnice delovanja Lezbično-feministične univerze leta 2020, svoj izvod pa si lahko priskrbite za prostovoljni prispevek.

Koprodukcija: Lezbično-feministična univerza.

Koncert: 3:rma
Četrtek, 5.8. ob 21:00

3:rma je kantavtorski projekt kitaristke Urška Supej in vokalistke Maše But. Projekt, ki gradi most med glasbo in poezijo, katerih avtorici sta Urška in Maša, plava v standardnih jazzovskih, pop ter folk vodah, ter se dotika tematik kot so feminizem, brezizhodna razmerja, vera, … glasbenici iščeta inspiracijo v glasbenikih kot so Bob Dylan, Laura Marling, Leonard Cohen… pesnicah kot so Edna Saint Vincent, ter zapisih kot so The Second Sex….

Projekt predstavlja kontrast med spevnimi melodijami in težkimi tematikami, kot življenjski kontrast med idealom in realnostjo. Avtorici želita na tak način, skozi lepo in poslušljivo glasbo, spodbuditi razmišljanje o temah in problemih, ki jih ljudje prepogosto preslišimo in spregledamo.

Koncert: CROON
Petek, 6.8. ob 21:00

Kljub raziskovanju in mešanju različnih žanrov, lahko štitičlansko zasedbo umestimo med rock bande z družbeno kritično vsebino in unikatnim izrazom.

Igranje kart Neustrašne ženske
Sobota, 7.8. ob 15:00

»Za večino zgodovine velja, da je neznani avtor ženska« je zapisala Virginia Woolf in resničnost njenih besed se še vedno potrdi vsakič, ko se vprašamo, kdo je neznani avtor. Neustrašne ženske je navdihujoča igra s kartami za vsako generacijo, ki igralke_ce spoznava s prispevki žensk na področjih kulture, politike, znanosti, feminizma, človekovih pravic in umetnosti. Igra spodbuja rušenje predsodkov o ženskah, promovira in praznuje dosedanje uspehe in navdihuje nove generacije neustrašnih – ob vsem tem ponuja tudi odlično zabavo. Pridružite se nam pri predstavitvi projekta in igri s kartami.
*******************************

Celoten festivalski program

 

Vsak festivalski dan, 5.- 8.8.
16.00 – 23.00 Razstava: Umetniška skupina Kvadratni meter (Galerija Alkatraz)
21.00 – 24.00 Samostojna razstava: Tony Prav (Nočna Izložba Pešak)
16.00 – 23.00 Izmenjevalnica: Prnes in udnes!
16.00 – 23.00 Zinkubator kotiček: Skupinsko ustvarjanje Trash Zine-a
16.00 – 19.00 Hiperzastava – Skupnostno ustvarjanje festivalske zastave iz starih majic

Četrtek, 5.8.
16:00 – Delavnica: Peresnice, etuiji za mobitele in zapestnice iz odsluženih zračnic (vodi: Društvo Gumb) *
18:00 – Otvoritev razstave umetniške skupine Kvadratni meter (Galerija Alkatraz)
19:30 – Predstavitev zbirke zgodb Ljubišče (v sodelovanju s festivalom Rdeče zore in v organizaciji Lezbično-feministične univerze)
21:00 – Koncert: 3:rma (v okviru Rdečega cikla Rdečih zor)
22:00 – Otvoritev razstave: Tony Prav (Nočna izložba Pešak)

Petek, 6.8.
17:00 – Delavnica za otroke: Reciklirane plastenke (v okviru projekta Reciklakcija) *
17:00 – Delavnica: Užitne skulpture za divje ptice (vodi: Nika Erjavec) *
19:30 – Projekcija filma: Nihanje in nehanje
20:00 – Predstava sodobnega cirkusa: Tjaž Juvan – Noister
21.00 – Koncert: CROON

Sobota, 7.8.
15:00 – 22:00 – Reciklartov sejem in garažna razprodaja
15:00 – Sitotisk kotiček: Potiskaj si staro majico (v sodelovanju s kolektivom Metatisk)
15:00 – Delavnica za otroke: Pripovedovalska delavnica (v okviru projekta Reciklakcija) *
15:00 – 16:00 – Delavnica: Igranje kart Neustrašne ženske (vodi: Neža Bandel, Mesto žensk v okviru Rdečega cikla Rdečih zor)  *
17.00 Koncert(a): Nevarna razmerja in mogoče Eating Sports (pred Jallo Jallo v okviru Jalla Jallla ekipe)
19:30 – Performans: Tatiana Kocmur – Reinkarnacija
20:30 – Predstava sodobnega cirkusa: Danijela Zajc – Etida za prepariran klavir in vrv

Nedelja, 8.8.
15.00 Festivalski piknik domačih dobrot
16:00 – Delavnica: Kolesarska popravljalnica (vodi: Jaka Jež) *
19:30 – Predstava gledališča zatiranih: Kaj pa zdaj? (KUD Transformator)
21:00 – Koncert: Elvis Hi Man

 

Festival Reciklart si pridržuje pravico do spremembe programa.

Vstop in sodelovanje na festivalu je brezplačno. Donacije so dobrodošle. Obiskovalce naprošamo da upoštevajo vsa priporočila NIJZ, ki so dostopna na tej povezavi.

*Prijave na delavnice sprejemamo na e-naslovu: festival.reciklart@gmail.com

*******************************

Dogodek na Facebooku

*******************************

Info

Organizacija: Reciklart (KUD Mreža)
Ko-produkcija: Galerija Alkatraz, Nočna Izložba Pešak
Oblikovanje plakata in grafične podobe: Ivana Bajec
Otroški program je del projekta Reciklakcija.

Kontakti za medije:
festival.reciklart@gmail.com;
040/805-958 Nevena Aleksovski;
040/366-522 Danijela Zajc

Projekt podpira MOL – Urad za mladino

*******************************

O festivalu Reciklart

Vsakodnevno drvenje skozi čas, ne dopušča ukvarjanje z okoljsko katastrofo, s psihičnimi in fizičnimi boleznimi današnjega človeka, z nehumano prehrambeno ter farmacevtsko industrijo, s sodobnim suženjstvom, porastom nacionalizma in fašizma, nehumano militarizacijo ter mnogimi drugimi sistemskimi posledicami uničevalnega globalnega kapitalizma. Znotraj norije današnjega trenutka festival Reciklart poskuša ustvariti varen, kreativen prostor za premislek in ustvarjanje ter začasno (vsako leto večjo in močnejšo) skupnost podobno (noro) mislečih. Združuje umetnice_ke različnih žanrov in zvrsti, pedagoginje_e, entuzijastke_e, marginalke_ce, ter ostale radovedneže, da se za par dni prepustijo ustvarjanju, druženju in povezovanju. Če še nisi del te zgodbe, lepo vabljen_a!
Festival se odvija v začetku avgusta, v Galeriji Alkatraz in na ploščadi pred galerijo, v Avtonomnem kulturnem centru (AKC) Metelkova mesto.

*******************************

POMEMBNO

Dogodka se udeležite le, če ste zdravi_e, nimate simptomov okužbe z novim koronavirusom in niste bile_i izpostavljene_i tveganjem za okužbo z novim koronavirusom.

Potrebno je vzdrževati fizično distanco.

Za vstop v zaprte prostore potrebujete masko, pred vstopom si prosimo razkužite roke. Prosimo, upoštevajte vsa priporočila NIJZ, ki so dostopna na tej povezavi.

Dne 23.7.2021 so v veljavo stopile tudi nove omejitve, ki veljajo za vse kulturne dogodke, vključno z obveznim dokazovanjem cepljenosti proti COVID-19 ali negativnega izvida COVID-19. Več so lahko preberete na gov.si.
5. AVGUST
19:30
Reciklart – umetniški festival recikliranja in DIY kulture