nazaj

Petra Korent: Dobrodošla nazaj v raju

 

Vabljeni_e na ogled razstave Petre Korent Dobrodošla nazaj v raju, ki bo na javni ploščadi pred galerijo Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova Mesto, vidna od 18. februarja 2021 naprej.

*****************

Razstava Petre Korent Dobrodošla nazaj v raju hkrati napoveduje prihod 22. izdaje Feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore, za katerega je avtorica oblikovala grafično podobo, ter odpira vrata letošnje razstavljalne sezone v Galeriji Nočna izložba Pešak. Začetek leta bo torej v znamenju razigranosti, pozitivne energije in Rdečih zor.

Risba oziroma risbe, ki jih gledamo skozi okna galerije, prikazujejo interier, čeprav bi lahko zaradi prevladujoče zelene barve prizorišče interpretirali tudi kot travnik. Za avtorico so značilni avtoportreti, postavljeni v vsakdanje situacije ob različnih predmetih, ki imajo zanjo določen simbolni pomen. Risarski slog Petre Korent je zaznamovan z živimi barvami, ploskovitostjo ter razigranimi humornimi prizori iz njenega vsakdana v katerih praviloma nastopajo goli liki. Dobro zaživi tudi v tehniki kolaža, katero je izbrala za tokratno razstavo.

Raj, interpretiran kot domači interier, je avtoričin osebni raj, saj z naslovom nagovarja sebe. Hkrati pomislimo na naš vsakdan. Sočasna fantastičnost in barvitost na eni ter zavezanost realizmu v detajlih na drugi strani, govorita o ljubezni do življenja, ki jo zaznamujeta svoboda in sproščenost. Ti sta izraženi skozi njen lik in predmete, ki jo obdajajo v svetu njene ustvarjalnosti.

Anabel Černohorski

*****************

Razstava bo vidna med 18.2. in 8.4.2021
Ogled prost

 

Kustosinja: Anabel Černohorski
Foto arhiv: Božo Rakočević
Produkcija: Galerija Nočna izložba Pešak, KUD Mreža
Koprodukcija: 22. feministični in kvirovski festival Rdeče Zore, KUD Mreža
Podpora: Ministrstvo za kulturo RS, MOL – Oddelek za kulturo

 

Zemljevid AKC Metelkova mesto

Povezava do dogodka na portalu Facebook

 
Petra Korent: Dobrodošla nazaj v raju