Martina Bastarda: Art Project

Umetnica–umetnost preživetja

Trajanje razstave: četrtek (4. marec)ponedeljek (8. marec)

Odpiralni čas: v petek med 10.00 in 18.00, v soboto in nedeljo med 17.00 in 20.00, v ponedeljek med 10.00 in 18.00.

V dogovoru s SCCA si bo mogoče razstavo ogledati tudi izven uradnega odpiralnega časa. Vodstvo po razstavi bo v petek 5. marca ob 18.00.

Pogovor na temo Umetnica – umetnost preživetja s sodobno karierno umetnico Mileno Kosec, aktivistko in umetnico Aprilijo Lužar, umetnico Zvonko Simčič ter kuratorico in umetnostno kritičarko Uršo Jurman. Pogovor bo moderirala Ida Hiršenfelder, umetnostna kritičarka in publicistka.

V slovenščini.

V času mednarodnega feminističnega in queer festivala Rdeče Zore 2010 bo Projektna soba SCCA ponovno gostila razstavo s feministično tematiko. Kuratorici Jadranka Ljubičič in Ana Grobler bosta tokrat predstavili umetniška dela avtoric, ki problematizirajo status ženske ter položaj umetnice v današnji družbi. Kriterij izbora umetniških del je bil raznovrsten, vendar angažiran pristop v delu in izjavah avtoric. Umetnice izhajajo iz svojih osebnih izkušenj. Že dejstvo, da ne opazimo veliko umetnikov, ki bi problematizirali svoj položaj na tak način, nam govori, da situacija za ženske in umetnice ni izenačena in zato tudi ne enakopravna. Avtorice morajo poleg umetniškega ustvarjanja, ki je zaposlitev za več kot polni delovni čas, opravljati še veliko drugih opravil. Gospodinjstvo, skrb za otroke, skrb za prepoznavnost v umetnostnem svetu…

Pogovor ob otvoritvi razstave bo sneman in naslednji dan vključen v razstavo. V projekt spada tudi predstavitev izsledkov raziskave o strategijah preživetja umetnic, ki sta jo opravili kuratorici ob pomoči in svetovanju sociologinje Mateje Zobarič Trplan. Razmišljanja o lastnem položaju ženske in umetnice bodo prek različnih vsebinskih in konceptualnih prijemov problematizirana v umetniških delih naslednjih avtoric:

Martina Bastarda s serijo osmih petnajstminutnih intervjujev s sodobnimi slovenskimi umetnicami in umetniki v videu Umetniški projekt (2006) in televizijski performans TV Dražba (2003)

Vesna Bukovec z videom in risbami Edina stvar, ki jo imam pod nadzorom, je moj odnos do življenja (2009)

Marija Mojca Pungerčar s projektom Tablice smrtnosti (2009)

Zvonka Simčič s projektom Čas za ustvarjanje lovimo nekje vmes (2009)

Nataša Skušek z videom Fliperautomat (2005)

Hana Repše z net art projektom Women’s story (2008)

Katarina Toman Kracina s slikami Mini 7 days (2005)

http://www.scca-ljubljana.si/news_10_19.htm
































































4. MAREC
18:00
SCCA – Projektna soba Metelkova 6
Otvoritev razstave/pogovor
Umetnica–umetnost preživetja
Za ostale slike klikni tu