Rdeče zore v Mariboru

 

Med 7. in 9. 3. 2024

Mali oder in Klub Narodnega doma, ulica kneza Koclja, 2000 Maribor

Gledališke predstave

V slovenskem jeziku

5 € (dijaki, študenti, samozaposleni v kulturi) in 10 €

 

 

Rdeče zore v Mariboru

Festival Rdeče zore praznuje četrt stoletja in ponovno prihaja v Maribor. V produkciji Društva ZIZ bo program ponudil tri uprizoritve, s katerimi bo osvetljeval in poudarjal vlogo žensk v družbeni realnosti, zgodovinskih kontekstih, pa tudi gledaliških oz. odrskih okoljih. Na Malem odru Narodnega doma Maribor se bodo zvrstile solo improvizacijska predstava Umetnost procesa Sare Šoukal, doku-fikcijska predstava Ženostan kolektiva Ženostan iz Poljske, ter koncertna predstava Na tleh Maje Dekleva Lapajne in Alenke Marinič.


Program bodo dopolnjevale okrogla miza in projekcije feminističnih in kvir kratkih DIY pornografskih filmov in videov, izbranih na javnem razpisu Rdečih zor.

 


 

Kolektiv ZIZ se je vzpostavil leta 2013 in je do 2021 deloval pod okriljem Pekarne Magdalenske mreže Maribor. Z letom 2021 smo ustanovili Kulturno umetniško društvo ZIZ. Društvo aktivno deluje in ustvarja na področju družbeno-angažiranega gledališča. Z delavnicami po metodi gledališča zatiranih in avtorskim ustvarjanjem političnih predstav ZIZ preizprašuje razmerja moči v družbi. Predstave, s katerimi se je ZIZ predstavil mariborski, slovenski ter tudi mednarodni publiki, so: Slovenska mati in hči, Med dvema ognjema, Objem granitne kocke, Za 4 stenami, Ema, Calais, Calais in Pandorina skrinjica. Poleg delavnic in predstav kolektiv od leta 2014 vsakoletno organizira Gala podelitev ZIZ nagrad, pred katero se od leta 2019 odvije ZIZ festival – dnevi mariborske alternativne gledališke produkcije. Gre za unikat – je edini festival s fokusom na mariborski alternativni gledališki produkciji. ZIZ s prestižnimi ZIZ nagradami nagradi najboljše akterke in akterje mariborske alternativne gledališke scene, za posebni doprinos na omenjenem področju pa podeli ZIZ prstan. Od leta 2014 izdaja ZIZ koledar, katerega namen je deobjektifikacija prsi in teles.


Kolektiv ZIZ so: Anamarija Nađ, Žiga Auer, Barbara Polajnar, Jan F. Podbrežnik, Luka Kristić, Alja Jeršič, David Marn, Ankica Radivojević, Teja Bitenc.

 

Celotni program je dostopen na www.ziz.si

 


 

Info


Organizacija: KUD Mreža/Rdeče zore

Soorganizacija: Narodni dom Maribor

Produkcija: Društvo ZIZ

Izvršna produkcija: Ankica Radivojević

Programska vodja: Barbara Polajnar

Odnosi z javnostmi: Anamarija Nađ in Luka Kristić

Tehnična podpora in spletna stran: David Marn

Fotograf: Žiga Auer

Festivalska ekipa: Teja Bitenc, Nina Kojc, Luka Kristić, Anamarija Nađ, Jan Franc Podbrežnik, Barbara Polajnar, Ankica Radivojević, Žiga Auer

Oblikovanje festivalske podobe 2024: Ariane Podlesny

Kontakt za medije: Anamarija Nađ (anamarija@ziz.si)

 


Povezava do Facebook dogodka


Donacije


 
7. MAREC
20:00
Rdeče zore v Mariboru