Premiera: Fem TV 6.0 x bodeča neža

 

Četrtek, 7. 3. 2024, ob 20.00

Klub Gromka, Masarykova 24, 1000 Ljubljana

Premiera predstave Fem TV 6.0 in razglasitev anti-nagrade bodeča neža

V slovenskem jeziku

Vstop prost, zbirali se bodo prostovoljni prispevki. Priporočen prispevek 7€

 

Fem TV 6.0 x bodeča neža

Feministično leto je naokoli in čas je za vnovično razglasitev nagrade bodeča neža. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spolne identitete, spolnega izraza in/ali spolne usmerjenosti.


Razglasitev nagrade bodeča neža je rezultat sodelovanja kolektiva Rdeče zore in uredništva spletnega portala spol.si. Seveda pa ne gre brez zainteresirane javnosti, ki pri glasovanju lahko sodeluje na več nivojih. Vsak_a, ki opazi seksistično izjavo, jo lahko prijavi na portalu bodeče neže (http://bodeca-neza.spol.si/). Delovna skupina, sestavljena iz uredniškega odbora spol.si, in kolektiv Rdeče zore se odločata, katere izjave bodo objavljene. Zmagovalno, najbolj žabotno izjavo bo izbralo občinstvo na razglasitvi nagrade, ki bo potekala v okviru predstave Fem TV 6.0. Vse_i, ki boste spremljale_i dogodek, boste lahko v živo glasovale_i za svojo “favoritko” med 5 izbranimi izjavami.


Fem TV je burleskno-kabarejska predstava, sestavljena iz kratkih skečev, ki parodirajo televizijske šove in informativne oddaje ter podajajo pikro kritiko družbeno-aktualnemu dogajanju. Kolektiv Fem TV obstaja že več kot deset let, oblikoval se je leta 2011, prvič pa je nastopil leta 2012. Kljuboval je tudi med obdobjem COVID izolacije s spletno izvedbo predstave. Predstava se poigrava s tradicionalnimi in sodobnimi gledališkimi in televizijskimi izrazi pri čemer obravnava najaktualnejše dogodke. Ta edicija Fem TV se obregne ob javno zdravstvo, preplavljenost medijskega in javnega prostora z reklamami, se humorjem zoperstavlja retoriki desnih radikalnih populističnih voditeljev in okrcale kult osebnosti vse bogatejših multimiljonarjev; razmišlja o slovenskem sodnem sistemu.

 



Več o nagradi bodeča neža http://bodeca-neza.spol.si

Letošnje spletno glasovanje za izbor petih najbolj seksističnih izjav je dostopno prek http://bodeca-neza.spol.si/glasovanje



“Tea Hvala obravnava Fem TV v eseju Working on Gender, New Burlesque and Cabaret in Ljubljana in izpostavlja namerno neprofesionalnost nastopajočih in humor kot najmočnejše kritično orodje za politizacijo prezrtih tem. Trashestetika predstave Fem TV 3.0 ni le njena rdeča nit, temveč je predvsem način vzpostavljanja stališča do fenomena medijskega popačenja stvarnosti, s poudarkom na kritiki izkrivljene podobe ženskega telesa in vloge ženske kot zgolj objekta, ki služi tako dobičkonosni industriji lepote kot odkritemu perpetuiranju patriarhata.” (vir: MMC)

 


 

Info

Organizacija: 25. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

Koprodukcija/soorganizacija: Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa / Spol.si, Društvo Matafir, Fem TV, Klub Gromka

Kolektiv Fem TV sestavljajo: Eva Jus, Danijela Zajc, Pia S. Skušek, Ana Grobler, Ana Čigon, Vasja Progar, Jaka Andrej Vojevec, Slobodan Malić, Bernarda Kristan, Tadeja Pirih, Hay.

Maska: Avalon

Tehnična podpora: Jaka Korošec

Oblikovanje plakata in grafične podobe: Ariane Podlesny

Kontakti za medije: Spol.si

Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana

 


Povezava do Facebook dogodka


Donacije


 
































































7. MAREC
20:00
Premiera: Fem TV 6.0 x bodeča neža