Sara Skenderija: ZOMI

 

Četrtek, 7. 3. 2024, ob 19.00

Galerija Alkatraz, Masarykova 24, 1000 Ljubljana

Razstava

V slovenskem jeziku

Vstop prost – Vsak dan od ponedeljka do petka med 11.00 in 19.00 uro – 7. 3. – 27. 3. 2024

 

Sara Skenderija: ZOMI

Sara Skenderija v svoji ustvarjalni praksi rokuje z različnimi mediji znotraj polja slikarstva, kiparstva in instalacije, ki jih vsakič znova spretno povezuje v zaokroženo celoto.

Razstava z naslovom ZOMI, predstavljena v Galeriji Alkatraz je delni prenos razstave Zoma X, ki je nastala v sodelovanju z mariborsko Galerijo Tkalka v preteklem letu 2023. Na tokratni razstavi avtorica vzpostavlja celoto, ki je sestavljena iz nekaterih že obstoječih del z njenih preteklih razstav ter iz predelanih in novih del.

Umetniško delo kot organizem je koncept, ki odraža dinamično naravo umetniških prikazov. Tako kot živi organizem tudi razstava pušča sledi svojega življenja v plasteh somatskih izkušenj, ki so odraz srečanja med gledalkami_ci in umetniškimi deli. Transparentnost in taktilnost medijev v harmoniji s prehodnostjo postavitve zabrišeta mejo med objektom in subjektom. Takšne izkušnje niso samo vizualne, ampak aktivirajo tudi preostale čute.

Z zavestnim zavračanjem razlage in interpretacije del umetnica osvobodi gledalke_ce vnaprej sprogramiranega izkustva in togih okvirjev o pomenu ali namenu dela, s čimer ustvarja prostor za dvoumnost in večkratna branja ter spodbuja radovednost in domišljijo. Poudarek daje relacijam, ki se vzpostavljajo na različnih nivojih med deli in gledalkami_ci ter tudi med soprisotnostjo gledalk_cev. Zanima jo tudi lasten odnos do procesa ustvarjanja in ustvarjenih del, ki se spreminjajo čez določen časovni okvir. S tovrstnimi vzpostavitvami relacij se spletajo strukture raznolikosti občutenj in dojemanj predstavljenih del.

Sekvenčnost je pomemben aspekt v avtoričinem delovanju, saj daje določenemu motivu z njegovim ponavljajočim upodabljanjem težo in izpostavlja njegovo pomembnost. Z mobilizacijo delov nekega prejšnjega razstavnega organizma ter s ponavljanjem, nadgrajevanjem in spreminjanjem del vzpostavlja okolje za nove odnose med objekti in potencialno prisotnimi subjekti.

Dela Sare Skenderija so vse prej kot ljubka in prikupna, kar bi sicer lahko asociirale_i z rožnatimi odtenki in mehkobnostjo materialov in oblik. Dihotomija ostrine in mehkobe izpostavlja njihovo visceralnost in taktilnost. Izbira in obdelava materialov na specifičen način poudarjata surovost in organskost oblik. Izbrani odtenki roza barve niso obremenjeni s heteronormativnimi konotacijami, ampak karakterizirajo organskost in prvinskost. Prav ta videz Skenderijinih del razmerje med objektom in subjektom še dodatno spodbuja, saj ustvarja vtis nečesa živega in rastočega, ne pa statičnega in neživljenjskega. S tem je gledalki_cu omogočen večji občutek potopitve v okolje razstavnega prostora.

V svojem ustvarjalnem procesu razmišlja tudi skozi koncept opolnomočenja naivnosti kot potencialnosti, ki iz neobremenjenosti poraja iskreno radovednost in željo po raziskovanju. V razstavi se avtorica tokrat vrača k otroštvu, preizprašuje vrednost vzgoje proti vrednosti nravi in nam skozi umetnost prikazuje grotesknost deklištva, pri kateri gre za sovpadanje lepega in prijetnega z nelagodnim. Z deli prikazuje telesnost – tako, ki zavrača strogi kanon binarnega spola – ter poudarja podobnost v na prvi pogled različnih si organizmih.

Anja Seničar


 

Sara Skenderija

Sara Skenderija (1998) je leta 2022 diplomirala z nalogo Mimetična perpleksija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani, kjer trenutno nadaljuje magistrski študij. Deluje na področju slikarstva in instalacije. V praksi jo med drugim zanimajo enigma, logika sekvenčnega zaporedja in somatsko doživljanje, kar raziskuje skozi eksperimentalen pristop do medijev. Doslej se je predstavila na več samostojnih in skupinskih razstavah, med drugim s samostojno razstavo Zoma X v galeriji Tkalka (2023), na skupinski razstavi Večno nenapisano pismo v Galeriji sodobnih umetnosti v Celju (2023), s samostojno razstavo Faktotum MXM:06 v Dobri Vagi (2022) ter na skupinski razstavi Layers and Objects v galeriji Knifer v Osijeku (2022).

 


 

Dela so nastala v okviru študija na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje.

 


 

Info

Organizacija: 25. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

Koprodukcija/soorganizacija: Galerija Alkatraz, Zavod Tkalka/Galerija Tkalka

Oblikovanje plakata in grafične podobe: Ariane Podlesny

Kontakti za medije: Saša Nemec, rdece.zore@gmail.com

Kuratorstvo: Anja Seničar

Prevod besedila: Ana Makuc

Lektura besedila: Sonja Benčina

Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana

 


Povezava do Facebook dogodka


Donacije


 
7. MAREC
19:00
Sara Skenderija: ZOMI