Območje tkanega prostora

 

Nedelja, 3. 3. 2024, ob 20.00

Gledališče Glej, Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana

Performativna instalacija

V angleškem jeziku

Cena vstopnice 12€, 8€ dijaki_nje, študentke_i, upokojenke_ci. Za brezposelne ob predložitvi potrdila brezplačen vstop

 

Območje tkanega prostora

Območje tkanega prostora je druženje ob kolektivnem tkanju prostora, iz katerega vznika začasna skupnost in prakticiranje drugačne pozornosti. Vznika iz na novo vzpostavljene skupnosti treh ustvarjalk, ki se v ustvarjalni proces ne vključujejo preko jasno določenih funkcij, ampak si vse potrebne funkcije in odgovornosti delijo in preobračajo ter se tako ena od druge in skupaj nenehno učijo in od-učijo metod dela in sodelovanja.

Zanka, v kateri se znajdemo, je spodbudila razmišljanje o razumevanju in pomembnosti napredka kot nečesa, kar je produkt patriarhalne kapitalistične družbe. Ta čas in dejavnosti meri linearno in nenehno zre naprej. Zaradi linearnega razumevanja časa in prostora družba nezavedno ustvarja destruktiven cikel delovanja. Za razumevanje cikla kot načina skupinskega delovanja so se ustvarjalke obrnile k opazovanju cikličnih, ponavljajočih se del, ki temeljijo na skrbi in so skozi zgodovino patriarhata vedno spregledana in pripisana ženskemu spolu kot nekaj spolu naravnega in s tem manjvrednega. Predpostavljamo, da ravno skozi te raznolike skrbstvene prakse lahko najdemo alternativo sodobnemu kapitalističnemu sistemu.

 


 

Urška Preis, aka rouge-ah, je skladateljica, harfistka, vizualna umetnica, pisateljica in kuratorka. Njihova umetniška praksa se v veliki meri osredotoča na raziskovanje teme bolečine in sanj, pri čemer prepleta feministične teorije in prakse.


Tery Žeželj je po izobrazbi dramaturginja in trenutno dela kot članica umetniškega sveta Gledališča Glej in kot raziskovalka asistentka na Raziskovalnem centru za humanistiko Univerze v Novi Gorici. Njeni raziskovalni interesi se nahajajo na presečišču scenskih umetnosti, ekologije in feminizma.


Lučka Centa je intermedijska umetnica, ki deluje predvsem v mediju performansa, instalacije, videa in fotografije. Njena umetniška praksa se osredotoča na povezanost narave in družbe z idejo, da je telo hkrati naravni in družbeni objekt, kar mu omogoča, da deluje kot most med sferama.

 


 

Avtorice: Lučka Centa, Urška Preis, Tery Žeželj

Soustvarjalci_ke vsebine: Büşra Albayrak, Serhat Gücüm in Robin Krijgsman

Mentorstvo: Anja Pirnat, Marko Čeh

Mentorska podpora: Branko Jordan, Barbara Poček

Oblikovanje svetlobe: Žan Rantaša

Oblikovanje zvoka: Samo Dernovšek

Video: Borut Bučinel

Foto: Marijo Zupanov, Serhat Gücüm

Vodja tehnike: Grega Mohorčič

Tehnična podpora: Brina Ivanetič, Žan Rantaša, Samo Dernovšek

Kreativna in izvršna produkcija: Anja Pirnat

Odnosi z javnostmi: Tjaša Pureber (do jeseni 2022), Tina Malenšek in Andrej Pervanje (od jeseni 2022)

Produkcija: Gledališče Glej

Podpora: Mestna občina Ljubljana, Ministrstvo za kulturo in JSKD

Območje tkanega prostora je nastal v okviru mednarodnega projekta Boundary Crossing 2022 in združuje tri ustvarjalke z opazno raznolikimi ozadji in izkušnjami, ki pred tem še nikoli niso sodelovale. Ustvarjalni proces je sprožilo premišljevanje mita, ki pravi, da mora biti umetnost kritična, progresivna in avantgardna ter zavedanje, da je poskus zavračanja mita vedno že kritika. Status in moč kritike sta v sodobni družbi zreducirana na status produkta in sovpadata s težnjami po nenehni proizvodnji.

 


 

Info

Organizacija: 25. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

Koprodukcija: Gledališče Glej

Oblikovanje plakata in grafične podobe: Ariane Podlesny

Kontakti za medije: Saša Nemec, rdece.zore@gmail.com

Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo

 


Povezava do Facebook dogodka


Donacije


 
































































3. MAREC
20:00
Območje tkanega prostora