Foto: Drago Videmšek

Danijela Zajc: Poskus sobe

Danijela Zajc: Poskus sobe

Sodobno-cirkuška predstava

Torek, 20. 6. 2023 ob 18.00
Park Špica
1000 Ljubljana

 

Poskus sobe je prva predstava novega cikla Infinitologije avtorice Danijele Zajc. Infinitologije predstavlja omaž ter aktualizacijo neštetih bojevnic, ki so utirale pot in krojile boljše razmere za kasnejše rodove….

… Intimna sodobno-cirkuška predstava Poskus sobe se bo skušala umestiti na ulico na prečudovito ljubljansko Špico! Predstava je bila ustvarjena za vse prednosti teatra: razkošna uporaba luči, uporaba megle, tišina in zato večja pozornost občinstva, umestitev v prostor pred prihodom občinstva,… Avtorica Danijela Zajc bo peto ponovitev predstave oklestila “kiča” in ji prepustila nov utrip ulice, takoj naslednji dan po uprizoritvi v Španskih borcih na festivalu Klovnbuf, kjer bo imela na voljo vse tehnične pripomočke ter prostorske danosti in še več… Danijela s postavitvijo predstave Poskus sobe preizkuša meje uličnega teatra in hodi po tanki meji zakonitosti ulice…

… Predstava je nastala po navdihu trenutnega trajajočega trenutka prepredenega z migracijami, predvsem pa življenje in poezija kontroverzne ruske pesnice, pisateljice in dramatičarke Marine Cvetajeve, ki je živela med drugo svetovno vojno in bila v nekem trenutku osovražena tako doma kot v tujini. Težko življenje Cvetajeve, obremenjeno z duhom vojnega časa, migracij in pomanjkanja avtorica predstave Danijela Zajc skuša do neke mere aktualizirati ter prežvečiti. Predstava poskuša občutja, dejstva, dejanja, zgodbe, poezijo, tragedijo in mnogo več izpeti skozi gibanje na zračni vrvi, vertikalni ples, poezijo in performans.

Danijela Zajc (1985), univ. dipl. pedagoginja in sociologinja kulture, je performerka, pedagoginja in producentka. Znanje o sodobnem plesu, performansu in sodobnem cirkusu že leta intenzivno pridobiva na delavnicah in izobraževanjih doma in v tujini, pri različnih svetovno znanih mentoricah_jih. Od leta 2012 se intenzivneje ukvarja s plesom in zračnimi akrobacijami na tkanini ter vrvi.

Danijela Zajc nastopa samostojno in s skupinami Fourklour (Zavod Vitkar), Feminalz (Zavod Emanat), FEM TV (KUD Mreža), Moje prav(lj)ice (KUD Transformator) in Mismo Nismo (Društvo Mismo Nismo). Njeni kratki projekti vključujejo: Rušenje Tanga (stopniščna predstava, 20′), Kvadrat (performans na zračni vrvi, glasba: Veronika Valdes, 12′), Sanje (performans na zračni vrvi, 15′), Janez Blond (MC; točka vertikalnega plesa, 6′), Plastic Fantastic (performans na zračni vrvi, 17′; performans 10’, performans 30’). Leta 2019 je naredila prvi daljši avtorski projekt z naslovom »Niti« – cirkuško miniaturko, in z njo nastopila na festivalu Klovnbuf, decembra pa je v Cirkusarni Naokrog, AT Rog predstavila Celovečerno cirkuško predstavo »Niti«. Istega leta je koreografirala skupinsko točko zračnih akrobacij zaključne produkcije MOTA v Salzburgu.

Z različnimi kolektivi in individualno je kot avtorica in so-avtorica nastopila na mnogih festivalih: Dobimo se pred ŠKUC-em, Festival Cirkobalkana, Festival Ana Mraz, Festival Ana Desetnica, Festival Rdeči Revirji, Festival Sindikat, Festival Reciklart, Festival Pisana Loka, Festival Maribor, Co-Festival, Festival Rdeče zore, Festival Padec, Festival Ana ZaRogovili in Festival Mladi Levi, če jih naštejemo le nekaj.

 

Koncept, ustvarjalka: Danijela Zajc
Koreografija, izvedba: Danijela Zajc in Branko Potočan
Pobuda in ideja: Nataša Sultanov in Ravil Sultanov
Pomoč pri režiji: Ravil Sultanov
Glasba: Davor Hercog in Sašo Kalan
Kostumografija: Katarina Zalar
Scenografija, oblikovanje letaka: Nevena Aleksovski
Dramaturgija: Andreja Kopač
Oblikovanje luči: Žan Rantaša
Prevod pesmi Arseny Tarkovsky: Borut Kraševec
Tehnična pomoč: Maja Pahor
Foto: Drago Videmšek
Zahvala: Jaka Andrej Vojevec, Maja Babič Košir in Galerija Alkatraz
Produkcija: Društvo Matafir
Koprodukcija: Festival Klovnbuf (Zavod Bufeto)
Izvršna produkcija: Danijela Zajc
Partner: Stara mestna Elektrarna, Pionirski teater
Medijska podpora: Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

Projekt je sofinancirala Mestna občina Ljubljana, 2022

_______________________________________________________

Dogodek na portalu Facebook

_______________________________________________________
































































20. JUNIJ
18:00
Danijela Zajc: Poskus sobe
Za ostale slike klikni tu