Pogovor o pisanju in prevajanju feminističnih študij

Pogovor o pisanju in prevajanju feminističnih študij

8. junij ob 19.00

Atrij Galerije Škuc

Stari trg 21

1000 Ljubljana

V pogovoru z avtoricami in prevajalkami feministične znanstvene in strokovne literature nas bodo zanimali njihovi vzgibi za tovrstno delo ter težave in radosti, s katerimi so se srečevale pri pisanju ali prevajanju feminističnih študij. Gostje bodo razpravljale tudi o tem, kako, če sploh, se soočajo s spolno neenakostjo v svojem poklicu. Dr. Ana Cergol Paradiž bo spregovorila o svoji novi znanstveni monografiji Bela kuga: ilegalni abortusi in zmanjševanje rodnosti na Slovenskem v obdobju med obema vojnama (2022), Katja Čičigoj o prevajanju Dialektike spola – zagovora feministične revolucije (2019) ameriške avtorice Shulamith Firestone, dr. Ana Makuc pa o prevajanju dela Feminizem je za vsakogar: strastna politika (2022) ameriške avtorice bell hooks.
Pogovor z Ano Cergol Paradiž, Katjo Čičigoj in Ano Makuc bo povezovala Tea Hvala.
Vabljene_i v četrtek, 8. junija 2023, ob 19. uri v atrij Galerije Škuc v Ljubljani.
_______________________________________________________________________________________________
V okviru dogodka lahko na vrtu Galerije Škuc med 15. in 19. uro obiščete Knjižnico pod krošnjami, v kateri bo za prebiranje na voljo izbrana feministična znanstvena in strokovna literatura.
_______________________________________________________________________________________________
Biografije
Ana Cergol Paradiž je docentka na Oddelku za zgodovino Univerze v Ljubljani. Sodelovala je v različnih raziskovalnih projektih, med drugim v ERC projektu EIRENE: Post-war transitions in gendered perspective: the case of North-Eastern (vodja prof. dr. Marta Verginella). Trenutno vodi projekt Materinstvo in reproduktivna politika v 19. in 20. stoletju, ki ga financira ARRS. Pridobila je tudi podoktorsko štipendijo Marie Curie za projekt z naslovom RETROCHILD, ki ga bo izvajala na Univerzi v Köbenhavnu. Je avtorica več znanstvenih člankov in dveh monografij (Evgenika na Slovenskem, Bela Kuga: ilegalni abortusi in zmanjševanje rodnosti na Slovenskem v obdobju med obema vojnama).
Katja Čičigoj je asistentka na Inštitutu za filozofijo Univerze v Celovcu, kjer raziskuje in predava. Na Univerzi v Paderbornu končuje doktorsko disertacijo iz feministične filozofije. Souredila je tematski številki revije Dialogi »Zakaj feminizem danes?« (2017) ter »Spol in nasilje« (2019). Leta 2014 je soustanovila in do leta 2021 tudi sovodila feministični bralni krožek Delfinke (pod okriljem KUD Anarhiv). Poleg več člankov o feminizmu in kritični teoriji je prevedla tudi knjigo Shulamith Firestone Dialektika spola – zagovor feministične revolucije (Založba *cf., 2019) in zanjo napisala spremno študijo, trenutno pa s sodelavko pripravlja znanstveno izdajo navedenega dela v angleščini. Je tudi urednica prihajajoče posebne izdaje revije Feminist Encounters o feminističnih tehno-imaginarijih ter zbornika o Shulamith Firestone in feminističnih reprodukcijskih utopijah, ki bo izšel prihodnje leto pri Založbi *cf.
Ana Makuc je diplomirana komparativistka in anglistka ter doktorica ženskih študij in študij spolov Univerze v Lancastru (Velika Britanija). Med letoma 2014 in 2019 je soustvarjala Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore. Med letoma 2016 in 2020 je bila samozaposlena v kulturi kot književnica in prevajalka. Leta 2016 je prejela Veronikino nagrado za pesniško zbirko leta, in sicer za svoj prvenec Ljubica Rolanda Barthesa (2015, Fraktal, KUD Apokalipsa). Njena poezija, prevodi leposlovja in humanistike ter znanstveni članki s področja feministične literarne vede so bili objavljeni v številnih revijah in knjigah. Leta 2022 je pri založbi Sophia izšel njen prevod knjige bell hooks Feminizem je za vsakogar: strastna politika.
Tea Hvala je diplomirala iz primerjalne književnosti in sociologije kulture ter magistrirala iz antropologije spolov. Je samozaposlena v kulturi kot kritičarka umetnosti in književnica, posveča pa se tudi uredniškemu delu in prevajalstvu. Objavila je številne eseje, strokovne članke, učna gradiva in zine, v soavtorstvu s Špelo Oberstar pa tudi knjigo za otroke Skrivna bolnišnica (Založba Skrivnost, 2017). Leta 2021 je za Mesto žensk uredila turistični vodnik Po svoji poti: 25 izletov po zgodovini žensk. Leta 2023 je uredila drugo izdajo eseja Virginie Woolf Lastna soba (Založba *cf.) in priročnik Kako z umetnostjo raziskovati razmerja moči med spoli? (Mesto žensk). Med drugim je prevedla roman Valencia Michelle Tea (Škuc, 2010) in zgodovinsko študijo Silvie Federici Kaliban in čarovnica (Založba Sophia, 2019).
_______________________________________________________________________________________________
Dogodek organizirajo Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa – spletni portal Spol.si,, KUD Mreža/Rdeče zore, Društvo ŠKUC – Info center Škuc. Projekt “Knjiga in spol” podpira Mestna občina Ljubljana – Oddelek za kulturo.































































8. JUNIJ
19:00
Pogovor o pisanju in prevajanju feminističnih študij