Pogovor s Tiborjem Noé Kiss – “Spol: Inkognito”

 

Pogovor s Tiborjem Noé Kiss – Spol: Inkognito

literarni dogodek

16 marec ob 20. 00.

Klub Tiffany, Kulturni center Q, AKC Metelkova mesto

1000 Ljubljana

v angleškem jeziku

 
Suzana Tratnik se bo pogovarjala o literaturi s Tiborjem Noé Kiss, katere_ga prvi roman  Inkognitó (‘Incognito’) je bil objavljen leta 2010. Roman je v zbirki Lambda v slovenskem jeziku izšel pri Založbi ŠKUC leta 2019.  Kiss pripada mlajši generaciji madžarskih prozaistk_ov, s svojim pisanjem pa je ostro zarezal_a v madžarsko literaturo in družbo.  Že prvi roman Inkognito, v katerem odkrito spregovori o svoji transspolnosti, je ne samo pretresljiva samoizpoved, temveč tudi odlično literarno delo. Prepričan_a je, da je vredno pisati le besedila, ki imajo objektivno težo. Zanj_o je družbeni kontekst pisanja vsaj tako pomemben kot umetniški. Suzana Tratnik deli isto mnenje, kot je jasno iz njenega obširnega opusa.  
 
Knjige iz zbirke Lambda bodo na dogodku naprodaj. 

Tibor Noé Kiss (1976) je madžarski_a pisatelj_ica. Sociologijo je študiral_a na Univerzi v Pécsu. Svoj prvi roman, Inkognito,  je objavil_a pri Alexandra Publishing v letu 2010. Sledil mu je Aludnod kellene (2014, Magvető),  v letu 2016 pa je bil roman Inkognitó ponovno izdan s strani Založbe Magvető. Njen_gov tretji roman, Beláthatatlan táj, je bil objavljen v letu 2020, prav tako pri Založbi  Magvető. Do sedaj so bili njeni_govi romani prevedeni v češki, avstrijski, poljski, finski in slovenski jezik. Inkognito je bil izdan v Sloveniji v letu 2019 (Založba ŠKUC), prevedla ga je Gabriella Gaál.

Zaposlen_a je kot urednik revije  Jelenkor in je odgovorni_a urednik_ca Jelenkor Online, redno pa objavlja tudi v Magyar NarancsMagyar Hírlap v Budimpešti, pred tem pa v Új Szó v Bratislavi. Od leta 2012 organizira kulturno-literarno programsko serijo, Irodalmi Diszkó (Literarni disko) v Pécsu. Delal_a pa je tudi kot raziskovalec_ka javnega mnenja, časopisni_a reporter_ka in nogometni_a trener_ka za socialno ogrožene mlade.  V zadnjih letih je sodeloval_a na seminarjih pisanja na številnih pisateljskih taborih, od jeseni 2022 pa individualno mentorira mlade piske_ce proze. Je fotograf_inja samouk_inja. 

Nagrade: Békés Pál-díj (2015), Baranya megyei Príma-díj (2017), Hazai Attila-díj (2020), Artisjus Irodalmi Díj (2021).

Suzana Tratnik (1963) je diplomirala iz sociologije na Fakulteti za družbene vede in magistrirala iz antropologije spolov na Institutum Studiorum Humanitatis. Živi in dela v Ljubljani kot pisateljica, prevajalka in publicistka. Lezbična aktivistka je od leta 1987, je soustanoviteljica Škuc-Lezbične sekcije LL in selektorka za Ljubljanski Festival LGBT filma. Objavila je sedem kratkroproznih zbirk, šest romanov in otroško slikanico, napisala je monodramo in radijske igre.  Objavila je tudi tri knjige o lezbičnemu gibanju, lieraturi in memoare. V prozi Suzane Tratnik se prepletata dve osrednji temi: usode obrobnih eksistenc v sodobni urbani družbi in pogled na otroštvo v jugoslovanskih socialističnih 60-ih in 70-ih letih. Leta 2007 je prejela nagrado Prešernovega sklada za literaturo za zbirko Vzporednice (2005), v letu 2017  nagrado Novo mesto short za kratko prozo za zbirko Noben glas (2016) in leta 2018 nagrado desetnica za najboljši mladinski roman Tombola ali življenje (2017). Njene knjige in kratke zgodbe so prevedene v več kot dvajset jezikov, sama pa je prevedla več knjig britanske in ameriške proze in strokovne literature.

suzanatratnik.si

*******************************

*******************************

Info

Organizacija: 24. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore
Grafična podoba festivala: Hanna Juta Kozar

Koprodukcija: ŠKUC , Cultural Centre Q ŠKUC

Sofinanciranje: Mestna občina Ljubljana
Kontakti za medije: Saša Nemec, rdece.zore@gmail.com

*******************************

Donacije

*******************************































































16. MAREC
20:00
Pogovor s Tiborjem Noé Kiss – “Spol: Inkognito”
Za ostale slike klikni tu