Tatiana Kocmur: THE FOLLOWING BODY

Tatiana Kocmur: THE FOLLOWING BODY

Performans

2.3.2023, ob 20.00

Vstop prost

 

Galerija Alkatraz,

AKC Metelkova Mesto

1000 Ljubljana

 

»Karkoli bolečina doseže, doseže deloma prek svoje nedeljivosti, to nedeljivost pa zagotavlja s svojim odporom do jezika.«

Elaine Scarry

 

The Following Body je prva vizualna artikulacija raziskovanja zgodovinskih in aktualnih problemov telesnega, spolnega – psihičnega nasilja ter koncepcij in jezika (ali pač ne-jezika) o bolečini skozi umetniško perspektivo umetnice Tatiane Kocmur. Performans prikazuje težko razumljivo oziroma, natančneje, nepredstavljivo spremembo in prizadetost organizma zaradi nenadnega delovanja zunanje sile. Notranji konflikt razumevanja, priznavanja in sprejemanja predrugačene strukture telesa je v performansu viden navzven v podobi dveh semantičnih entitet: Ples nemih tvorb je senzualen in obenem agresiven. Njuno razmerje določata njuna soodvisnost in neločljivost. Enkrat sta vidni kot ljubimki, drugič kot nasprotnici. Postaneta eksponat ljubezni in sovraštva. V počasnem in bolečem prepletu dveh se vlogi agresorke in žrtve premešata. Njuni premiki izvajajo (ne)prijetne zvoke, ki opominjajo na vse, kar se ni moglo izreči in kar ne more biti izrečeno zaradi posttravmatskega sindroma in strahu, ki se pojavi ob zahtevnem, travmatičnem doživetju.

Performans je posvečen Juani in vsem žrtvam spolnega nasilja.

Podobe in zvoki, uporabljeni za oblikovanje žive kompozicije, so bili izbrani na podlagi pogovorov umetnice s posameznicami_ki, ki so v mladosti doživele_i spolno zlorabo.

 

“Če je gesta sama s tem nekaj, kar je morda, v najširšem smislu, mogoče imeti za intuitivno dostopen umetniški prikaz poskusa osvobajanja pritiskov, ki jih telo doživlja v okolici, je tolikanj bolj zanimivo, kako performans The Following Body spaja različne minimalistične, a pomensko zelo smiselno odbrane elemente, ter jih sopostavlja.”

5.12.2022, Delo, Anja Radaljac

 

 

Tatiana Kocmur (1992) živi in dela v Ljubljani. Leta 2015 je diplomirala iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Leta 2020 je zaključila podiplomski študij slikarstva z magistrskim delom Telesna instalacija – med performansom in objektom. Od leta 2013 razstavlja in performira na različnih razstaviščih po Sloveniji. Predstavila se je v Skopju, Milanu, Bologni in Berlinu. Njena umetniška praksa prehaja med sliko in živo umetnostjo, deluje tudi kot producentka sodobne umetnosti (producentka Cirkulacije 2, soiniciatorka platforme za produkcijo, razstavljanje in raziskovanje performativne umetnosti TRANSLACIJA/TRASLACIÓN). Njeno prakso zaznamuje sodelovanje z umetnicami_ki različnih področij. Dela, ki nastanejo v času tesnega sodelovanja, so odraz skupnih interesov in nosijo v sebi specifiko prepletanja umetniških pristopov, ki se med seboj razlikujejo – v tematikah, načinu izvedbe ter uporabi materialov in medijev. Skupni imenovalec je zanimanje za živo umetnost in/ali ustvarjanje dogodkov, ki vključujejo telo umetnic_kov. V letu 2021 je pridobila delovno štipendijo Ministrstva za kulturo RS.. Leta 2022 je sodelovala na 5. trienalu mladih umetnic in umetnikov v Galeriji sodobnih umetnosti Celje. Njena video dela so vključena v arhiv DIVA (SCCA).

https://www.tatianakocmur.art/

https://vimeo.com/778136532

*******************************

*******************************

Info

Organizacija: 24. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

Grafična podoba festivala: Hanna Juta Kozar

Produkcija: Pekinpah , KUD Mreža

Sofinanciranje: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana, Oddelek za kulturo

Kontakti za medije: Saša Nemec, rdece.zore@gmail.com

Avtorica in izvajalka: Tatiana Kocmur

Obleka: Jaka Grm

Glas: Juana

Video: Domen Martinčič

Montaža videa in zvok: Tatiana Kocmur

Pomoč pri izdelavi objekta: Stefan Doepner, Miha Erjavec

Pomoč pri izvedbi: Liza Šimenc

Foto: Nina Pernat

Svetovanje: Matej Kejžar

Premierna uprizoritev: 30.11. 2022 v Celju

Ponovitve 1.12, 2.12., Celju in 8.12., Ljubljana

*******************************

Donacije

*******************************

 

 

 

 

 

 

 
2. MAREC
20:00
Tatiana Kocmur: THE FOLLOWING BODY
Za ostale slike klikni tu