Baabure, foto Ana Grobler

Vokalni performans Lasugrlu: Baabure (SLO)

Rdeče zore že od nekdaj negujemo in uresničujemo gorečo potrebo po spodbujanju umetniške produkcije domačih ustvarjalk in ustvarjalcev. V zadnjih letih smo na oder splavile_i uspešno serijo burlesk Fem TV, prvo izvedbo Rdečega kabareta, Utrinke lezbično-feministične likovne produkcije: Skozi njene oči in, v tej maniri, na letošnjo edicijo festivala, povabile_i pet prekaljenih ustvarjalk, ki so si za to priložnost nadele ime Baabure.

Baabure bodo besno, srdito, prvinsko, meketajoče, individualno, skupninsko, divje, nežno in krčevito napenjale glasilke iz petih oken Nočne izložbe Pešak, kakor bo pač sekala Luna na premiere dan. Z igro petja in gibov bodo preizpraševale ne/vidnost žensk, saj pet oken predstavlja nejavno sfero ženskega življenja, s katere bo tisto, kar je vidno, manj slišno, in kar bo slišno, manj vidno.

Obiskovalke_ci bodo performans lahko spremljali stoje ali sede z lično urejene zelenice pod okni ali skozi daljnogled, ki je nameščen na opazovalnem stolpu nasproti petih oken galerije. Poslikana fasada oz. mural, ki obdaja okna galerije je delo metelkovske umetnice Tine Drčar.

Nastopajoče

Vesna Godler je članica dueta All Strings Detached, kjer poje in igra električno bas kitaro. Kot vokalistka in soavtorica besedil je aktivna tudi v rock-etno zasedbi Didiwa. Gostovala je v zasedbah: Prismojeni profesorji bluesa, Črni peter, Aritmija FreOoO in na plošči Andreja Fona – Hupam, da ste dobro.

Mateja Gorjup je diplomirana etnologinja in kulturna antropologinja, pevka, pedagoginja in mentorica različnih glasbenih delavnic za vse generacije. Vrsto let se posveča poustvarjanju ljudskih pesmi različnih slovanskih narodov, s posebnim poudarkom na slovenskem ljudskem pesemskem izročilu. Raziskuje glas in telo. L. 2015 je izdala samostojni glasbeni prvenec IJEKARU.

Rada Kikelj Drašler je diplomirala na ALUO iz umetniške fotografije. Je interdisciplinarna ustvarjalka sodobne umetnosti, pesnica in vokalistka v zasedbi Orkestrada. Za glasbeno in pesniško ustvarjanje je prejela več nagrad (1. nagrada na Festivalu slovenskega šansona, 1. nagrada pesniškega slema (Euro Globe)). Deluje tudi na področju uličnega gledališča in gledališča za otroke.

Ana Kravanja je diplomirana slikarka in ustvarjalna glasbenica -multiinštrumentalistka, ki izvaja avtorsko glasbo v duu Najoua in triu Širom. Kot improvizatorka na violini sodeluje z mnogimi glasbenicami_ki in plesalkami_ci. Zadnji dve leti aktivno raziskuje glas in petje ter vodi izvirne glasbene delavnice za otroke.

Tea Vidmar je širšemu občinstvo znana predvsem kot igralka in mentorica uličnega gledališča Ane Monro. Kot vokalistka je aktivna v zasedbi Positive illusion in pri pripovedovanju libanonskih zgodb Polone Prosen. Obiskuje glasbeno šolo za klasično petje in raziskuje različne glasbene tehnike.


v slovenskem jeziku
Prispevek: krvavo priporočeni prostovoljni prispevki

Soorganizacija: Nočna izložba Pešak

Zemljevid AKC Metelkova mesto
































































5. MAREC
21:00
Nočna izložba Pešak, AKC Metelkova mesto
Vokalni performans Lasugrlu: Baabure (SLO)
Za ostale slike klikni tu