"Čakajoč Axla" (2014), avtorici: Andrea Celija in Simona Jerala (Slovenija)

Projekcija filmov in debata: Trans* – iz osebnega v družbeno

Projekcija filmov in debata

Andrea Celija in Simona Jerala (Slovenija): Čakajoč Axla (2014, 18′)

Scenarij in režija: Andrea Celija, Simona Jerala
Fotografija: Simona Jerala
Montaža: Andrea Celija
Zvok: Andrea Celija, Enej Mavsar
Produkcija: Luksuz produkcija, Inštitut Ekvilib (Global Sofa)

Film spremlja mlado, transspolno FTM osebo iz Hrvaške, ki bi že zdavnaj morala začeti s hormonsko terapijo. Namesto, da je dobil tisto, kar so mu zdravniki obljubili, se bori z ignorantskim in neprofesionalnim zdravstvenim sistemom, ki nenehno odlaga začetek hormonske terapije. Gre za zgodbo o čakanju na osebno spremembo, ki eni osebi lahko pomeni vse, ne pomeni pa nič osebam, ki mu stojijo na poti.

V hrvaškem jeziku z angleškimi podnapisi.

Eva Matarranz (Španija) in Anna Savchenko (Belorusija): Božja napaka (2014, 20′)

Režija: Eva Matarranz, Anna Savchenko
Fotografija: Eva Matarranz
Montaža: Eva Matarranz, Anna Savchenko, Catarina Leal
Zvok: Anna Savchenko, Catarina Leal
Produkcija: Luksuz produkcija

Salome, po rodu s Hrvaške, je pred leti prišla v Slovenijo še kot Nenad in pri svojih štiridesetih tudi z operativno spremembo postala ženska. V filmu neposredno in pogumno spregovori o svojih izkušnjah, karieri, ljubezni in boju za svoj prostor pod soncem.
Nagrada Rožnati zmaj za kratki film na Festivalu LGBT filma (2014).

V slovenskem in hrvaškem jeziku z angleškimi podnapisi.

Debata: Trans* – iz osebnega v družbeno

Navkljub queerovski teoriji, mnoštvu literature in priročnikov ter javnemu razkritju trans oseb v svetu, spremlja transspolne osebe v Sloveniji še vedno neznatna družbena in politična prepoznavnost. Zadnje mesece se sicer transspolne tematike vse pogosteje pojavljajo tako v aktivističnih kot širše javnih in političnih diskurzih, vseeno pa kratica T v ‘LGBT’ vse prevečkrat ostaja zgolj črka. Kako to doživljajo trans osebe same in kako zelo dobesedna je fraza ‘osebno je politično’ zanje? Kako na večjo vidnost tematik transspolnosti v Sloveniji vpliva pojav trans iniciativ in javno razkritih trans oseb? Kakšno vlogo in domet imajo lahko umetniške manifestacije tovrstnih tematik?

O vsem tem se bomo pogovarjale_i z Anjo Koletnik (Slovenija), Andreo Celija (Slovenija), Axlom (Hrvaška), Evo Matarranz (Španija) in Salome (Slovenija).

Anja Koletnik je nebinarna trans oseba z magisterijem iz študijev spolov ter transfeministka, ki tako aktivistično kot osebno deluje po načelu, da je osebno tudi politično. Zaposlena je na DIC Legebitra, leta 2014 pa je ustanovila Transfeministično iniciativo TransAkcija, prvo specifično trans iniciativo v Sloveniji.

Andrea Celija je sociologinja, katere prvi kratki dokumentarni film “Janez” je na 28. festivalu lezbičnega in gejevskega filma prejel nagrado za najboljši slovenski kratki film z glbt tematiko. Trenutno dela pri DZMP Krško (Luksuz produkcija).

Axel Grgorić živi in dela v Puli. Je v procesu spremembe spola.

Eva Matarranz je študirala filmsko tehniko. Od leta 2010 živi v Sloveniji, kjer dela pri DZMP – Luksuz produkciji ter na različnih projektih medijskega izobraževanja.

Salome je najbolj znana in prva javno razkrita trans oseba v Sloveniji, ki je kot vsestranska estradnica dolga leta kraljevala na odru K4. Svojo izpoved je objavila v knjigi Novo rojstvo (2009), nastopila pa je tudi v resničnostnem šovu Big Brother in Kmetija slavnih.

V slovenskem, angleškem in hrvaškem jeziku.


Soorganizacija: ŠKUC – Kulturni center Q (Klub Tiffany)

Vstop prost

Zemljevid AKC Metelkova mesto
































































7. MAREC
19:00
KLUB TIFFANY
Projekcija filmov in debata: Trans* – iz osebnega v družbeno
Za ostale slike klikni tu