Predstava FEM TV 3.0

FEM TV 3.0

Fem TV 3.0, tretja predstava v seriji burleskno-kabaretskih nastopov s skupnim naslovom Fem TV, vključuje parodije televizijskih šovov in informativnih oddaj ter pikro kritiko družbeno-aktualnih tem, povezanih s spolom in seksualnostjo. Predstava se igra s tradicionalnimi in sodobnimi gledališkimi izrazi. Razpeta je med burlesko, kabaretom, varietejem, sodobnim plesom, performansom in body artom, videom, glasbenimi točkami ter improvizacijskim gledališčem.

Fem TV 3.0 je interaktivna, a se obenem norčuje iz neoliberalne ideologije, ki nas prepričuje, da imamo kot potrošnice_ki in gledalke_ci (TV vsebin in tudi sicer) neomejeno in svobodno izbiro. Tematsko bo osredotočena na humorno feministično kritiko seksizma, mizoginije, homofobije, transfobije in drugih strahov, ki se kažejo skozi agresijo in sovražni govor. Posamezne točke v predstavi se bodo lotile socialne neenakosti, prizanesle pa ne bodo niti konfliktom in prikritim razmerjem moči v gibanjih za družbeno pravičnost, za katere velja, da so načeloma naklonjena feminizmu.

Prva Fem TV z naslovom Želeli ste, pojejte / Zardeli ste, povejte je bila premierno predstavljena maja 2012 v Menzi pri koritu. Sooblikovale so jo ustvarjalke iz kolektivov Feminističnega in queerovskega festivala Rdeče zore ter Lezbično-feministične univerze.
Druga predstava, FEM 2.0, je potekala decembra 2012 v Menzi pri koritu v soorganizaciji kolektivov Feminističnega in queerovskega festivala Rdeče zore ter KUD Transformator. Slednji se osredotoča na tehnike gledališča zatiranih.

Kritičarka umetnosti in sociologinja Tea Hvala je v eseju ‘Working on Gender, New Burlesque and Cabaret in Ljubljana’ serijo predstav Fem TV primerjala z ljubljanskimi ženskimi eksperimentalnimi gledališči iz 80-ih. V eseju omeni vrsto podobnosti: vpetost v lokalne feministične pobude in LGBTI skupnost, namerno neprofesionalnost nastopajočih, intermedijskost predstav in humor kot najmočnejše kritično orodje za politizacijo prezrtih tem z namerno pristranskega, razredno in feministično ozaveščenega stališča.

V slovenskem jeziku.

Idejna zasnova: Rdeče zore in Lezbično-feministična univerza

Nastopajo: Ana Čigon, Eva Jus, Jasmina Klančar, Tamara Klavžar, Slobodan Malić, Tadeja Pirih, Martin Ukmar, Danijela Zajc

Scenografija: Nevena Aleksovski in Jasmina Klančar

Glasba: Martin Ukmar

Produkcija: Rdeče zore

Koprodukcija: ŠKUC – Kulturni center Q

Soorganizacija: Menza pri koritu

Priporočena podpornina: 3€

Zemljevid AKC Metelkova mesto


































































5. MAREC
21:00
MENZA PRI KORITU
Predstava FEM TV 3.0
Za ostale slike klikni tu