Razstava – ‘Ljubica Rolanda Barthesa’: Nevena Aleksovski (SRB) in Ana Makuc (SLO)

Razstava ‘Ljubica Rolanda Barthesa‘ je spoj dveh intimnosti – risb Nevene Aleksovski in pesmi Ane Makuc – v svojevrstno premišljeno in pretanjeno strategijo upora patriarhatu.

Poezija Ane Makuc je napisana v obliki dramatičnih monologov, ki podarjajo glas ženskim likom iz zgodovine, literature in mitologije. Lirske subjektke so potegnjene iz tradicionalnih položajev, odvzeta jim je žrtvena vloga ali stereotipna mitična usodnost, kar jih naredi odločujoče, samostojne, razmišljujoče – in jih na ta način opolnomoči. Tematsko se ukvarja s položajem žensk v literarnem kanonu, z žensko-avtorsko literarno tradicijo, z odnosi med spoli, s spolnimi družbenimi vlogami in seksualnostjo.

Risbe Nevene Aleksovski zaznamujejo intimni doživljaj, kaotične kompozicije in otroški slog. Avtorica v svojem delu preizprašuje, išče in raziskuje svojo pozicijo kot ženska, migrantka, prekarka, umetnica in nomadka, nakazuje na banalnost vsakodnevnega sporazumevanja in izpostavlja duhovno in čustveno praznino sodobnega človeka. V stanju samozadostnosti, z zvestobo lastnemu izrazu in s pojmovanjem umetnosti kot zatočišča, risbe kljubujejo kapitalističnim diktatom sodobnega umetniškega trga in izražajo angažirano oddaljenost od družbenih norm in pričakovanj.

Nevena Aleksovski (1984) je akademska slikarka in magistra kulturologije. Ustvarja v medijih risbe, slike in videa. V svojih delih raziskuje predvsem osebne intimne svetove ter problematiko identitete, doma, pripadnosti, feminizma. Razstavljala je večkrat samostojno in na različnih skupinskih razstavah v Sloveniji, Srbiji in Nemčiji. Aktivna je tudi v pedagoškem delu.

Ana Makuc (1982) je prevajalka, jezikoslovka, raziskovalka, pesnica in aktivistka, ki živi in dela v Ljubljani. Diplomirala je iz Primerjalne književnosti in literarne teorije in Angleškega jezika in književnosti (FF, Univerza v Ljubljani) in doktorirala iz Ženskih študij in študij spolov (Univerza v Lancastru, VB). Njena poezija, literarni prevodi in znanstveni članki s področja feministične literarne vede so objavljeni v revijah Apokalipsa, Mentor, Jezik in slovstvo in kot knjižna poglavja založbe Inter-Disciplinary.Net.

Otvoritev razstave bo v petek, 6. marca, ob 21:00; odprto tudi v soboto, 7., in nedeljo, 8. marca, od 15:00 do 21:00.

V slovenskem in angleškem jeziku.

Soorganizacija: Klub SOT 24,5

Video oprema: MG+MSUM.

Vstop prost.

Zemljevid AKC Metelkova mesto

































































Klub SOT 24,5, AKC Metelkova mesto
Razstava – ‘Ljubica Rolanda Barthesa’: Nevena Aleksovski (SRB) in Ana Makuc (SLO)