Intervencija/performans/razstava – Predstavitev feminističnega koledarja “Gospodinja, vladana, seksi mačkica”: Vstajniške socialne delavke (SLO)

Feministični koledar vrača udarec z drugo edicijo!

8. marca bodo Vstajniške socialne delavke predstavile nov feministični koledar (leto 159 njihovega queerovskega štetja) z novimi pomembnimi datumi, spregledanimi upornimi, divjimi ženskami in prelomnimi dogodki.

Z novimi fotkami, kriki, manifesti in temami, ki so zažulile srborite vulve. Izid koledarja bo pospremljen z intervencijo v javnem prostoru, prilastile si ga bodo s svojimi telesi – ker je javni prostor tisti, v katerem se kažejo hierarhije in izkoriščanje, ki ženske odriva, jim omejuje svobodno gibanje in jih zasuva s podobami tega, kakšne bi morale biti.

Zato Vstajniške socialne delavke prihajajo tja, kamor so nepovabljene, da posežejo naravnost v razmerja moči in zavrnejo mehanizme, ki skušajo upravljati s telesi. Zavračajo normalizirane vizualne podobe žensk in vizualizirajo nove, drugačne, takšne, ki osvobajajo, premikajo meje in ponudijo še kaj drugega od nalepke seksi mačkice. Odklanjajo naturalizacijo spola, enačenje ženske z naravo in gospodinjsko delo kot neločljiv del ženskega telesa.

Na Prešernovem trgu bodo pomile zadnji krožnik, zašile zadnji gumb in posesale zadnje kosme prahu brezplačno. Metle so za leteti, ne za čistiti, in deklice naj odrastejo v mnogoterost, ne zacementirano v vlogo princeske ali gospodinje. Vstajniške socialne delavke nasprotujejo mehanizmom države, ki vdirajo v telesa, žrejo od znotraj in silijo, da se uklanjamo nesmiselnim in nelegitimnim pravilom. Dovolj dolgo smo bile ženske vladane, naša telesa pa so že do maternic polna države, njenega nadzorovanja, ukazovanja političnih elit in kapitalističnega izkoriščanja.

Ven, ven, stran!

Dokler je ena vladana, ni nobena svobodna.

V nedeljo, 8. marca, ob 11:00 se bodo zato na Prešernovem trgu z mešanico performansa, intervencije in razstave spraševale o načinih, kako lahko ženske presežejo vloge gospodinje, vladane in seksi mačkice in kako se jih lahko v skupnostni feministični akciji osvobodijo. Pridružite se!

V slovenskem jeziku.

Vstop prost.

































































8. MAREC
11:00
Prešernov trg
Intervencija/performans/razstava – Predstavitev feminističnega koledarja “Gospodinja, vladana, seksi mačkica”: Vstajniške socialne delavke (SLO)
Za ostale slike klikni tu