Predavanje – ‘Intersubjektivnost’ Jessice Benjamin: dr. Ana Makuc (SLO)

Jessica Benjamin je ameriška feministična psihoanalitičarka, ki se identificira z relacijsko perspektivo v psihoanalizi, imenovano tudi ‘objekt-relacijska teorija’.

Koncept ‘intersubjektivnosti’ Jessice Benjamin je ne-hierarhičen, ne-heteronormativen in ne-esencialističen pogled na spolno subjektivnost. Pojem je revizija Freudovih modelov razvoja subjekta in oporeka tradicionalnim, patriarhalnim pojmovanjem duševnosti in medčloveških odnosov.

Prvič se je pojavil v poglavju ‘Ženska želja’ v The Bonds of Love: Psychoanalysis, Feminism and the Problem of Domination (1988), ki predstavlja avtoričin poskus psihoanalitske analize ženskih hotenj in subjektivnosti v povezavi z izgradnjo spolnih identitet. V naslednjih dveh knjigah, Like Subjects, Love Objects: Essays on Recognition, Identification and Difference (1995) in Shadow of the Other: Intersubjectivity and Gender in Psychoanalysis (1997), Benjamin s konceptom intersubjektivnosti problematizira tudi ločnice med moškostjo in ženskostjo in z njim oporeka heteronormativnosti in esencializmu.

Ana Makuc (1982) je prevajalka, jezikoslovka, raziskovalka, pesnica in aktivistka, ki živi in dela v Ljubljani. Diplomirala je iz Primerjalne književnosti in literarne teorije in Angleškega jezika in književnosti (FF, Univerza v Ljubljani) in doktorirala iz Ženskih študij in študij spolov (Univerza v Lancastru, VB). Njena poezija, literarni prevodi in znanstveni članki s področja feministične literarne vede so objavljeni v revijah Apokalipsa, Mentor, Jezik in slovstvo in kot knjižna poglavja založbe Inter-Disciplinary.Net.

V angleškem jeziku.

Soorganizacija: Zavod za sodobno umetnost SCCA – Ljubljana (Center for Contemporary Arts SCCA – Ljubljana)

Vstop prost.

Zemljevid AKC Metelkova mesto
































































6. MAREC
19:00
Projektna soba Zavoda za sodobno umetnost SCCA - Ljubljana, Metelkova ulica 6
Predavanje – ‘Intersubjektivnost’ Jessice Benjamin: dr. Ana Makuc (SLO)