Pristojan život naslovnica

Predstavitev zbornika Spodobno življenje – Lezbične kratke zgodbe s prostora nekdanje Jugoslavije @ Klub Tiffany

Rdeče zore in Kulturni center Q – Klub Tiffany predstavljata


Predstavitev zbornika

Pristojan život – Lezbejske kratke priče sa prostora ex-Yu (Spodobno življenje – Lezbične kratke zgodbe s prostora nekdanje Jugoslavije), urednica Dragoslava Barzut (SRB)

Zbornik bodo predstavile tudi avtorice Olga Dimitrijević, Vesna Lemaić, Urška Sterle, Nataša Sukič in Suzana Tratnik.

Kako definirati postjugoslovansko lezbično literaturo? Na predstavitvi bodo avtorice lezbične literature govorile o značilnostih postjugoslovanske literature in odkrivale povezave med aktivizmom in literaturo. Ali lahko ob takšni raznolikosti jugoslovanske literature sploh govorimo o skupni senzibilnosti lezbični avtoric?

Namen zbornika lezbičnih kratkih zgodb je promocija ženskih avtoric preko vsebin, ki so v tem prostoru aktualne in lahko prispevajo k boljšemu razumevanju LGBT oseb in težav, s katerimi se srečujejo.

Enaindvajset avtoric, ki so predstavljene v zborniku, prihaja iz Srbije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije. Gre za prvi tovrsten zbornik v regiji, ki združuje žensko kreativnost na temo lezbičnih odnosov.

Dragoslava Barzut
(1984, Beograd) je pisateljica, performerka in blogerka. Za svojo kratko zgodbo “Najduži je poslednji sat plus bonus track” je prejela prvo nagrado na festivalu kratke proze »Odakle zovem«, prav tako pa je bila zgodba uvrščena v antologijo regijske proze. Za svojo zbirko kratkih zgodb »Zlatni metak« je leta 2011 prejela nagrado »Đuro Đukanov«. Dragoslava je urednica revije Labris (organizacija za pravice lezbijk) in kolumnistka na Labrisovem spletnem portalu. Njen blog http://www.odmotavanje.com tematizira žensko problematiko in literarno sfero v regiji.

V srbščini in slovenščini.

Na dogodku bodo na voljo tudi izvodi zbornika v zameno za prostovoljni prispevek.

Soorganizacija: ŠKUC-Kulturni center Q-Klub Tiffany

Zemljevid AKC Metelkova
































































9. MAREC
19:30
ŠKUC-Kulturni center Q-Klub Tiffany, AKC Metelkova mesto (stavba Lovci)
Predstavitev zbornika Spodobno življenje – Lezbične kratke zgodbe s prostora nekdanje Jugoslavije @ Klub Tiffany