Lesbian Factory

Su-Hsian Chen (Tajvan): Lesbian Factory (Lezbična tovarna) – projekcija filma in pogovor @ A-Infoshop

Rdeče zore in A-Infoshop predstavljata

Projekcijo in pogovor ob filmu

Su-Hsian Chen (Tajvan): Lesbian Factory (Lezbična tovarna), 2010, 56′

Dokumentarec Lesbian factory prepleta zgodbo boja migrantskih delavk s Filipinov za izplačilo neizplačanih plač z osebnimi zgodbami lezbijk, ki so bile v ospredju tega boja. Tajvansko podjetje Fast Fame je bilo eno redkih, kjer so si zaposlene izborile pravico, da si delavke v intimnih zvezah delijo spalne prostore. A podjetje je konec leta 2004 zaradi nižanja stroškov zaprlo obrate na Tajvanu in proizvodnjo preselilo na Kitajsko, zaposlenim pa ni izplačalo treh mesečnih plač.

Migrantsko delo danes predstavlja hrbtenico filipinskega gospodarstva, v tujini namreč dela več milijonov filipinskih državljanov. Večina migrantov je žensk z visokošolsko izobrazbo in večina teh v tujini opravlja slabo plačana gospodinjska dela kot služkinje ali negovalke otrok in starostnikov. Na Tajvanu je do nedavnega veliko migrantk delalo tudi v industriji, vendar se število delovnih mest v mnogih industrijskih panogah zaradi preseljevanja obratov v regije s cenejšo delovno silo zmanjšuje.

Dokumentarec prikaže izkušnjo migracije, ki je za mnoge ženske ambivalentna, saj po eni strani delavkam omogoča izstop iz okvirov družinskega nadzora in tradicionalnih konvencij katoliške morale, po drugi strani pa jih pahne v kolesje nadzora in izkoriščanja s strani zaposlovalcev in  managementa.

Film bo prvi v nizu dokumentarcev, ki se dotikajo tematike razrednega boja v jugovzhodni Aziji in bodo predvajani v Infoshopu v naslednjih mesecih.

Po filmu bo sledil pogovor. Žal v režiserkini odsotnosti.


V angleščini, tagalonščini in kitajščini s podnapisi v angleščini.
Vstop prost.

Soorganizacija: A-Infoshop

Zemljevid AKC Metelkova
































































7. MAREC
18:00
A-Infoshop, AKC Metelkova mesto, stavba Hlev, prvo nadstropje - nad Menzo pri koritu, Masarykova 24
Su-Hsian Chen (Tajvan): Lesbian Factory (Lezbična tovarna) – projekcija filma in pogovor @ A-Infoshop
Za ostale slike klikni tu