Predstava: Gledališče Transformator

Predstava Transformatorjev, glasnikov aktivistično-artistične drže.

Gledališče Transformator (Slovenija)

Transformatorska specialiteta je delovanje po principu »gledališča na klic«. Sladostrastno, izvirno, humorno in radodarno gledališko kuhinjo začinjajo z drznimi intervencijami; po potrebi in ad hoc. Ko zapiha transformatorski duh, vzplamtita ognjeviti socialni čut in potreba po spremembah. »Zatirani« postanejo vidni in slišni. Kar ostane po predstavi, je več kot okus po revoltu. Skratka, uporništvo še nikoli ni bilo tako seksi.

Zgodba je kirurško obdelana s tehniko forumskega gledališča, ki z odprto formo zareže v zgodbo takoj po zapletu, nato pa triumfalno odvrže haljo neomejenih razsežnosti, ki pasivnega gledalca spremeni v aktivnega reformatorja igre. Kostumi iz 18. stoletja in spogledovanje z ‘romani za ženske’ gledalkam pomagajo zavreči navidez klišejsko zgodbo, ki kaže na subtilno brezčasnost vsiljenih družbenih norm. Gledalci dobijo občutek varne časovne distance in zapletu dodajajo svoje izkušnje, nove vsebine in akterje, ki represivne elemente predstave nadomestijo z emancipatornimi.

Gledališko-aktivistična skupina Transformator se zgleduje po gledališču zatiranih. Koncept izkustvenega gledališča, ki spodbuja družbeno delovanje, je v šestdesetih začel razvijati Augusto Boal. V skupini Transformator so se zbrale udeleženke inudeleženci 17-dnevnega intenzivnega izobraževanja o tehnikah gledališča zatiranih, ki ga je jeseni 2010 v Ljubljani vodila Birgit Fritz (Teater of Opressed Vienna, Avstrija). Transformatorke ustvarjalno energijo črpajo iz aktualno-družbenih tematik, ki jih pregrevajo dovolj dolgo, da jih v destilirani obliki lahko ponudijo publiki: v okus, preoblikovanje in konstruktivno kritiko.

Za podrobnejše informacije pišite na: transformator.toslo@gmail.com

TRANSFORMATOR na Facebooku

Po performansu v Menzi pri koritu ob 22.00 sledi koncert zasedb Žen in Leifert (Hrvaška), ob polnoči pa zaključna festivalska zabava z DJane Fumarola (Slovenija).

Skupna vstopnina za Transformator, Žen, Leifert in DJane Fumarola: 5 €
































































11. MAREC
21:00
Menza pri koritu
Predstava: Gledališče Transformator