Saša Bezjak: “Mednarodna Bezjak Rdeča”

Grafična podoba 23. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivalal Rdeče zore – Urška Preis

 

 

Performans Saše Bezjak: Mednarodna Bezjak rdeča

12.3.2022 ob 20:00,

Galerija Alkatraz

AKC Metelkova Mesto,

1000 Ljubljana

Obvezna prijava na galerija.alkatraz@gmail.com z zadevo: International Bezjak Red. Število obiskovalk_cev je omejeno.

 

Saša Bezjak se bo na festivalu Rdeče zore predstavila s performansom Mednarodna Bezjak rdeča. Naslov je aluzija na ime festivala, obenem pa napoveduje leitmotiv performansa, rdečo barvo, ki predstavlja kri in simbolizira življenje ter upor.  Delo je med drugim apropriacija performansa Anthropométries Yvesa Kleina[1] in preigravanje reference na barvo, ki jo je umetnik ustvaril, mednarodno Kleinovo modro (International Klein Blue). Imena barve Saša Bezjak ne jemlje pretirano resno in je tudi ni namešala v sodelovanju z dobaviteljico_em barv, a to še ne pomeni, da je njeno delo humorne narave. Se pa igriva referenca nanaša na prevpraševanje pojma ´genij´, ki ponavadi pritiče velikim umetnicam_kom. Delo enega izmed kanonskih umetnikov 20. stoletja si prilašča z namenom opolnomočenja, ter zato da bi pomen vzela v svoje roke in tako tudi podala ugovor na prilaščanje drugih (ženskih) teles in njihovo objektifikacijo skozi umetniška dela in na splošno. Zato umetnico mazili in nanjo nanaša rdečo barvo soperformerka, Sandra Koprivnik, v slovesnem oblačilu, ukrojenim prav za to priložnost. Saša Bezjak pa je tista, ki odtiskuje obarvane obrise svojega telesa na tkanino. Uporaba lastnega golega telesa je tudi prepoznanje in poklon ženskim in vsem ostalim telesom, ki se ne prilegajo t. i. normativom družbeno in medijsko zapovedane lepote, mladosti in ustreznosti. Je obeležitev neizumetničenega, odlakanega, spreminjajočega in starajočega se telesa, odgovor na škodljive zahteve po tem, kako naj bi izgledale_i, ter ugovor na utesnjevanje in omejevanje vseh družbeno spregledanih teles in posameznic_kov, ki jih naseljujemo.

 Z vključitvijo lastnega, avtoričinega telesa nastopi aktiven emancipacijski trenutek, ki subverzira apatično manekensko držo Kleinovih popredmetenih slikarskih pripomočkov – manekenk – in pod vprašaj postavlja smiselnost celotne tradicije upodabljanja objektificiranih teles. Izjavo poudari še z izborom barve, nasprotujočo hladnosti ultramarinskih tonov. Njena rdeča je izvorno volovska kri, v konkretni izvedbi pa umetna kri za uporabo v gledališču. Preko simbolike krvavenja tako transformira trpljenje v opolnomočenost ob razkritju (golote) pod svojimi pogoji. Glasbeni nastop Rajka Muršiča z domišljenim instrumentalnim pristopom, ki vsebuje manipulacijo kitarskih zvokov z netipičnimi  glasbenimi pripomočki, ustvarja srhljivo in hkrati vznemirljivo zvočno atmosfero, ki le še dodatno potencira dramatičnost pogumnega razkritja. A performans je veliko več kot zgolj opisano, je poln iskrivih pomenov in podtonov, ki se porajajo iz v temo ovite scene in prihajajo na plano tudi preko opazovalk_cev in njihovih interpretacij dogajanja.

 

[1] Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk, je v sklopu projekta POWER [https://www.explorepower.eu/] produciralo več učnih gradiv za pedagoge_inje, ki na podlagi primerov iz umetniških del približajo mladim temo spolov in moči. Eno izmed del, ki ga publikacija obravnava in se nahaja na strani 61, je Antropometrija, na katero se nanaša performans Saše Bezjak (https://www.explorepower.eu/wp-content/uploads/2022/01/PDF-Slovenia-artwork.pdf)

 

 

Saša Bezjak je bila rojena leta 1971 v Mariboru, odraščala pa je na Tratah v Slovenskih goricah. Diplomirala je leta 1999 na Pedagoški fakulteti v Mariboru iz likovne pedagogike pod mentorstvom profesorja kiparstva Darka Golije, leta 2001 pa iz slikarstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani pod mentorstvom profesorice Metke Krašovec  in profesorice umetnostne zgodovine dr. Nadje Zgonik. Leta 2009 je prav tam končala magistrski študij kiparstva pri profesorju Luju Vodopivcu. Od leta 2002 je samozaposlena v kulturi. Leta 2013 ji je Univerza v Mariboru podelila naziv strokovna sodelavka za predmetno področje specialna didaktika. Ukvarja se z risbo, sliko, kipom, vezenino, likovnimi akcijami, performansom in poučevanjem. Že desetletje kot mentorica pripravlja likovne delavnice za mladino in odrasle ter organizira razstave del, ki tam nastanejo. Od leta 2006 živi, dela in ustvarja v Gornji Radgoni. Od leta 1993 je realizirala okoli 60 samostojnih in 110 skupinskih razstav ter izvedla veliko performansov doma in v tujini. Angažirana je na področju dela z ranljivimi skupinami in je tudi borka za žensko enakopravnost. Je aktivna članica Zavoda Muzej norosti s Trat. Njena dela so del mnogih slovenskih zbirk (Umetnostna galerija Maribor; Pomurski akademski klub PAC, Murska Sobota; Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec; Multimedijski center Kibla, Maribor; Galerija Murska Sobota) in zbirk na tujem (Imago Mundi Luciano Benetton Collection, Italija; Fondazione Pasqualle Batista, Italija).

*******************************

*******************************

Info

Organizacija: 23. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

Produkcija: Saša Bezjak, Artists & Poor’s, Društvo za promocijo žensk v kulturi – Mesto žensk.


Performans: Saša Bezjak, Sandra Koprivnik
Kuratorsko-organizacijski tim: Ana Grobler, Saša Nemec, Sebastian Krawczyk, Lucija Zajc
Zvok: dr. Rajko Muršič
Oblikovanje plakata in grafične podobe: Urška Preis
Kontakti za medije: Saša Nemec, rdece.zore@gmail.com
Finančna podpora: Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije, Mestna občina Ljubljana.

*******************************

Pomembno

Vlada z Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki je začel veljati 21. februarja 2022, sprošča omejitve tudi na področju kulturnih dejavnosti in kolektivnega uresničevanja verske svobode. Prenehale so veljati vse začasne epidemiološke omejitve pri izvajanju kulturnih prireditev in drugih kulturnih storitev ter pri kolektivnem uresničevanju verske svobode. Preventivni higienski ukrepi ostajajo odločilnega pomena. Več na gov.si.

*******************************

Donacije

*******************************































































12. MAREC
20:00
Saša Bezjak: “Mednarodna Bezjak Rdeča”
Za ostale slike klikni tu