Mary Ocher & Lelee

Grafična podoba 23. Mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivalal Rdeče zore, Foto: Gloria de Olivera, Tina Ocvirk

 

Mary Ocher & Lelee

10.3.2022 ob 21:00

Klub Gromka,

AKC Metelkova Mesto,

1000 Ljubljana

Glasbeno ustvarjanje Mary Ocher je strastno, brezkompromisno, surovo, družbeno in ustvarjalno pritiskanje proti toku, ki se ukvarja s tematiko avtoritete, identitete in konfliktov. Njena glasba je tako očarljiva kot polarizirajoča, od tradicionalnega folka do surovega garažnega rocka iz 60-ih, ambienta z eteričnimi vokali in abstraktnimi sintetizatorji, do eksperimentalnega popa z afriškimi in južnoameriškimi ritmi. V zadnjih 6 letih je izdala 4 studijske albume pri 5 založbah ter dvojno antologijo domačih posnetkov, 2 EP-ja in 2 zbirki remiksov. 

Njen najnovejši album The West Against The People je izšel pri H. I. Irmlerjevi založbi Klangbad, ki vsebuje kolaboracije z izmuzljivima legendama Die Tödliche Doris in Felixom Kubinom ter esej, ki razširja teme albuma in analizira aktualno družbenopolitično klimo.

Domača zvedava indie-rock/post-punk zasedba Lelee, ki predstavlja utelešenje multikulturnega povezovanja med balkanskimi glasbeniki od Vardarja do Triglava, saj ga sestavljajo beograjčanka Jelena Rusjan (Borghesia, TRUS!) na vokalu in basu, Makedonec Damjan Manevski (Rush to Relax, Molokai) na vokalu in kitari ter domača bobnar Jan Kmet (balans, Kalu) in synth mag Blaž Gracar (Blaž). Kot del karavane Klubskega maratona Radia Študent leta 2020 se je trio s svojim iskrivim in vznemirljivim indie kitarskim zvenom ter prepletanjem moško-ženskih vokalov v makedonščini in srbščini hitro vpisal v zavest regionalne alternativne javnosti.

Lelee so mojstri spevnega indie pesmopisja z občutkom za popovsko dostopnost, ki z lahkoto servirajo hitro zapomnljive refrene in vedre, včasih nostalgične in mestoma tudi bolj srborite melodije, prikrojene za dolge avtocestne eskapade in poletna pohajkovanja. 

Lahko bi rekli, da gre pri Lelee za nekakšen namišljen jadranski indie rock, ki je emotiven, iskren in neposreden, predvsem pa prikrojen tudi za sredinske radijske frekvence in širše poslušalstvo.

*******************************

*******************************

Info

Organizacija: 23. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore

Koprodukcija/soorganizacija: Klub Gromka

Oblikovanje plakata in grafične podobe: Urška Preis

Kontakti za medije: Saša Nemec, rdece.zore@gmail.com

Finančna podpora:  Mestna občina Ljubljana

*******************************

Pomembno

Vlada z Odlokom o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb z nalezljivo boleznijo COVID-19, ki je začel veljati 21. februarja 2022, sprošča omejitve tudi na področju kulturnih dejavnosti in kolektivnega uresničevanja verske svobode. Prenehale so veljati vse začasne epidemiološke omejitve pri izvajanju kulturnih prireditev in drugih kulturnih storitev ter pri kolektivnem uresničevanju verske svobode. Preventivni higienski ukrepi ostajajo odločilnega pomena. Več na gov.si.

*******************************

Donacije

*******************************































































10. MAREC
21:00
Mary Ocher & Lelee