Nika Lapkovski, plakat za 20. Mednarodni feministični in kvirovski festival Rdeče zore, 2019

Otvoritev razstave: Nika Lapkovski (SLO): Tradicionalni prižig

Vljudno vabljene_i na otvoritev razstave Nike Lapkovski Tradicionalni prižig, v petek, 1. marca, ob 19:00, pred Nočno izložbo Pešak, AKC Metelova mesto. 

*********************************

V mesecu marcu bo Galerija Nočna izložba Pešak ponovno v znamenju Rdečih zor, mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala, ki se že dvajseto leto odvija znotraj (ali v neposredni bližini) AKC Metelkova mesto. Ob okrogli obletnici se je Nika Lapkovski, avtor_ica letošnje festivalske podobe, odločil_a obiskovalcem predstaviti instalacijo Tradicionalni prižig. Razstava skupaj z naslovom spomni na raznovrstne javne praznične okrasitve, predvsem tiste novoletne, vendar pa so podobnosti zgolj površinske. Nikina izvedba je manj invazivna do javnega prostora, v veliki meri pa se navezuje na vizualno zgodovino festivala.

Rdeče zore vsako leto k sodelovanju povabijo umetnico_ka, ki s svojim avtorskim pristopom prek ustvarjene podobe zaznamuje festival. Letošnje delo sestoji iz dvajsetih elementov. Posamezni simboli, ki bodo na ogled v Galeriji Nočna izložba Pešak, so pravzaprav v poenotenem likovnem jeziku stilizirane ilustracije podob preteklih ustvarjalk_cev. Posebno pozornost je Lapkovski namenil_a oblikovanju dveh posebej za to priložnost nastalih pisav, ki ne upoštevata konvencionalnih lepotnih standardov. V pisavi Rezida, ki je sestavljena iz simbolov, prevladujejo pretirano zaobljene oblike, ki na eni strani spominjajo na masivne kaplje, na drugi pa na oblike z ostrimi zaključki. Ob pozornejšem ogledu elementov pa lahko opazimo, da se ritem odebelitve znakov dogaja na horizontalni osi, s čimer se navezuje na horizontalno delovanje kolektiva Rdečih zor. To je namensko pokvirjena pisava, saj je njen kontrast obrnjen, serifi asimetrični in naklon translacije negativen, dodaja umetnica_nik.

Postavitev Tradicionalni prižig je v svojem bistvu femmage preteklim avtoricam_jem festivalske podobe, ki so ali so bile_i večinoma tudi člani_ce kolektiva Rdečih zor, njihovi plakati pa so bili vsako leto pomemben del identitete festivala. Obenem pa razstava predstavlja poklon festivalu, ki s svojo prisotnostjo in vztrajnostjo vzpostavlja svojevrstno tradicijo znotraj AKC Metelkova mesto in Ljubljane.

 

Anabel Černohorski

Nika Lapkovski (1994, Ljubljana) na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje obiskuje 1. letnik podiplomskega študija grafičnega oblikovanja. Diplomiral_a je pri prof. Botasu Kendi, tema njenega_govega dela pa je bila problematika stigmatizacije menstrualne krvavitve. Kot grafična_i  oblikovalka_ec in fotograf_inja sodeluje z društvi Parada ponosa, TransAkcija, Legebitra in kolektivom Rdeče zore. Sodeloval_a je na skupinskih razstavah v okviru Lezbične četrti, festivala Parada ponosa in drugih, skupinski projekt The Message je bil razstavljen tudi na mednarodnem festivalu oblikovanja Plan D v Zagrebu (2017).

 

Razstava bo odprta do 31.3. 2019
Ogled prost.

Soorganizacija/Koprodukcija: Galerija Nočna izložba Pešak
Zemljevid AKC Metelkova mesto
































































Otvoritev razstave: Nika Lapkovski (SLO): Tradicionalni prižig