Anna Ehrlemark, ilustracija za nagrado bodeča neža

Razglasitev nagrade bodeča neža + Fem TV, FPZ Z’borke

Vljudno vabljene_i na razglasitev nagrade bodeča neža z artističnimi vložki Fem TV in FPZ Z’borke v sredo, 6. marca 2019, ob 21.00 uri, v Socialnem centru Rog, AC Rog.

************************************************

Tudi ob jubilejni ediciji Rdečih zor ne bomo mogle mimo podelitve nagrade bodeča neža. Ta nečastni naziv lahko doleti vse, ki javno napadajo, ponižujejo in žalijo druge na podlagi spolne identitete, spolnega izraza in/ali spolne usmerjenosti. Osebe, ki delujejo na javno izpostavljenih področjih, kot so politika, znanost, (pop)kultura, umetnost in mediji, imajo posebno veliko odgovornost za soustvarjanje odprte, pluralne in strpne družbe. Njihov položaj jim namreč daje privilegij, da sooblikujejo javno mnenje. Če širijo seksistična stališča, s pozicije moči normalizirajo sovražni govor in legitimirajo diskriminacijo, kar je v nasprotju s prizadevanji za družbo enakih možnosti.

Podelitev nagrade bodeča neža je rezultat sodelovanja kolektiva Rdeče zore in uredništva spletnega portala spol.si. Seveda pa ne gre brez zainteresirane javnosti, ki pri glasovanju lahko sodeluje na več nivojih. Vsak_a, ki opazi seksistično izjavo, jo lahko prijavi na portalu bodeče neže. Spletno glasovanje (izjave bodo dostopne na http://bodeca-neza.spol.si/glasovanje) se začne 26. februarja in zaključi 4. marca ob 23.59. Zmagovalno, najbolj žabotno izjavo bo izbralo občinstvo na slavnostni podelitvi nagrade, ki jo bosta tokrat z artističnimi vložki spremljala kolektiv Fem TV in Feministični pevski zbor Z’borke.

Fem TV je kolektiv, ki na oder postavlja parodije televizijskih šovov in informativnih oddaj ter pikro kritiko družbenoaktualnih tem, povezanih s spolom in seksualnostjo. Igra se s tradicionalnimi in sodobnimi gledališkimi izrazi, razpetimi med burlesko, kabaretom, varietejem, performansom, videom, glasbenimi točkami ter improvizacijskim gledališčem.

“Tea Hvala obravnava Fem TV v eseju Working on Gender, New Burlesque and Cabaret in Ljubljana in izpostavlja namerno neprofesionalnost nastopajočih in humor kot najmočnejše kritično orodje za politizacijo prezrtih tem. Trashestetika predstave Fem TV 3.0 ni le njena rdeča nit, temveč je predvsem način vzpostavljanja stališča do fenomena medijskega popačenja stvarnosti, s poudarkom na kritiki izkrivljene podobe ženskega telesa in vloge ženske kot zgolj objekta, ki služi tako dobičkonosni industriji lepote kot odkritemu perpetuiranju patriarhata.” (vir: MMC)

FPZ Z’borke je samoorganiziran feminističen, nehierarhičen in antikapitalističen pevski zbor. S pesmimi, ki jih pojejo in predelujejo, skušajo skozi intersekcijsko perspektivo osvetliti boje proti seksizmu, mizoginiji, homofobiji, transfobiji ter katerikoli drugi obliki dominacije v družbi. Prav toliko kot v širjenje idej pa Z’borke verjamejo v moč petja pri povezovanju skupnosti in opolnomočenju vsake članice ter celotne skupine.

***************************

V slovenskem jeziku.

Priporočeni prispevek: 25 €

Koprodukcija/Soorganizacija dogodka: Socialni center Rog, Avtonomna tovarna Rog

Koprodukcija pri nagradi bodeča neža: Spol.si/Vita Activa
































































6. MAREC
21:00
Razglasitev nagrade bodeča neža + Fem TV, FPZ Z’borke