"Kaj počnejo besede?"– Qëndresë Deda, 2018, photo: Nina Pirnat

Performans in otvoritev razstave: “Kaj počnejo besede?” – Qëndresë Deda (KS)

Vljudno vabljene_i na predfestivalska dogodka: performans in otvoritev razstave umetnice Qëndresë Deda (KS) z naslovom Kaj počnejo besede?, v soboto, 3. 3. ob 19.30, pred Nočno izložbo Pešak, AKC Metelkova mesto. Nastopajoče_i umetnice_ki na otvoritvenem dogodku: Nina Baznik, Simon Bezek, Nawal Chagar, Qëndresë Deda, Tina Kmetec, Tringa Latifi, Veronika N. Štefanec.

***************************

Qëndresë Deda, Kaj počnejo besede?

            When I was born I had no name, surname, nationality, citizenship, gender!
     I am still that one that was before! Am I!?
            Unseen wounds cracked my inner skin. Borders paralyzed my wishes.

(Qëndresë Deda, vzeto iz Monologue, Dialogue, Trialogue)

 

Kaj počnejo besede? je naslov performansa in razstave kosovske umetnice Qëndresë Deda, ki trenutno živi in študira v Ljubljani. V svojem delu navadno kombinira različne umetniške zvrsti: od fotografije, risbe in pisane besede do oblikovanja in videa, sebe pa pogosto postavlja v vlogo objekta in subjekta hkrati. Kljub temu, da se njena dela na prvi pogled gibljejo v območju osebnega in celo intimnega, se, kot pravi sama, ukvarja s fenomeni iz svoje neposredne okolice.

Njeno najnovejše delo, ki bo predstavljeno na 19. Mednarodnem feminističnem in kvirovskem festivalu Rdeče zore, je tesno povezano z njenim pisanjem, poezijo in grafiti, v katerih postavlja vprašanja o identiteti, svobodi in omejitvah, ki smo jim podvržene_i v današnji družbi. Misli, besede in stavki, vzeti iz njenih osebnih zapisov, se bodo ob začetku performansa začeli pojavljati na oknih galerije. Umetnica in ostale_i nastopajoče_i bodo s svojimi telesi in glasovi soustvarjale_i pomen in s tem preoblikovale_i umetniško delo. Kar bo za tem ostalo, bo odmev preteklih dejanj, a hkrati tudi samostojno delo.

Izgovorjene besede bodo zbledele in za seboj pustile le zapis – tako kot besede, po tem ko jih izrečemo (če niso posnete), najdejo način, da pustijo pečat v poslušalki_cu in nevidnem prostoru njenega_govega uma, kljub temu, da kot zvok prenehajo obstajati. Zato Qëndresë Deda govori o delu kot o zvočni utopiji realnega prostora v posameznici_ku in zunaj nje_ga.

To se sklada s posebnostjo Nočne izložbe Pešak, v katero lahko obiskovalka_ec zre le od zunaj, medtem ko so umetniška dela zaprta v notranjosti stavbe. Umetnica se poigrava z mejo med zasebnim, intimnim svetom misli in javnim zunanjim svetom ter z umeščanjem lastnih besed na okna galerije ustvarja povezavo med obema.

Anabel Černohorski

 

Qëndresë Deda (1988, Priština) je diplomirala iz grafičnega oblikovanja na Univerzi v Prištini. Imela je več samostojnih in skupinskih razstav v Prištini (Francoski kulturni center (L’Espace Culturel Francais), Tetris – prostor za manipulacijo, Traffic Gallery, Stacion – Center za sodobno umetnost, Umetniška galerija Kosova (Galeria e Arteve e Kosovës). Leta 2014 se je predstavila s samostojno razstavo v KC Tobačna 001 v Ljubljani, kjer je bila rezidenčna umetnica. V letu 2015 je razstavljala v Firencah (Villa Romana), kjer je bila prav tako na umetniški rezidenci. Istega leta je razstavljala na 31. Grafičnem bienalu v Ljubljani. Dvakrat je bila finalistka nagrade Artists of Tomorrow Award, ki jo podeljuje Stacion – Center za sodobno umetnost v Prištini. Trenutno študira na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani, podiplomska smer – Video in novi mediji.

 

Razstava bo trajala do 31.3. 2018 in si jo bo možno ogledati v večernih urah.
Ogled prost.
Soorganizacija/Koprodukcija: Nočna izložba Pešak

Zemljevid AKC Metelkova mesto
































































3. MAREC
19:30
Performans in otvoritev razstave: “Kaj počnejo besede?” – Qëndresë Deda (KS)
Za ostale slike klikni tu