Adela Jušić in Andreja Dugandžić (BiH): Delo iz ljubezni, trajajoči performans

Adela Jušič bo od sobote, 26. 3., do ponedeljka, 28. 3. 2016, na zidu, ki obdaja AKC Metelkova mesto (Masarykova cesta, Maistrova ulica) performativno ustvarjala delo Delo ljubezni (avtorici: Adela Jušič, Andreja Duganžić). Vabljene_i, da si performans v tem času ogledate, vabljene_i pa tudi na zaključno otvoritev dela v ponedeljek, 28.3. ob 18. uri.

Ženska brezplačno reproducira delovno silo, ki ima v kapitalizmu bistveno funkcijo. Ona rojeva, vzgaja, servisira in ljubi to delovno silo, ki jo bo kapital uporabil (eksploatiral). Njeno delo je v celoti degradirano, vešče zamaskirano v delo iz ljubezni in se kot tako ne smatra kot družbenoekonomska dejavnost, temveč kot naravna usluga ženske družbi. Ženska, ki opravlja gospodinjsko delo, je sila celostnega človeškega dela, trajno izkoriščana v korist kapitalistične akumulacije. Boj za denaturalizacijo gospodinjskega dela je politični boj. Položaj gospodinje in boj za njeno osvoboditev sta determinirajoča za položaj vseh drugih žensk. Delo je inspirirano z delovanjem Mariarose Dalla Coste, Selme James, Silvie Federici in gibanja “Plačilo za gospodinjsko delo”.

Andreja Dugandžić (1978, Sarajevo) je zaključila študij antropologije v Utrechtu, ter magistrirala iz človekovih pravic in demokracije v JV Evropi na Univerzi v Sarajevu in Bologni leta 2004. V zadnjih desetih letih je aktivna na kulturnoumetniški sceni v Bosni in Hercegovini in regiji kot producentka, organizatorka, umetnica in aktivistka. V umetnosti koketira z različnimi formami, uporablja pa narativo kot osnovno sredstvo izražanja.

Adela Jušić (1982, Sarajevo) je diplomirala na sarajevski Akademiji likovnih umetnosti leta 2007 in magistrirala iz človekovih pravic in demokracije v JV Evropi na Univerzi v Sarajevu in Bologni leta 2013. Je članica in ena od ustanoviteljic Društva za kulturo i umetnost CRVENA, kjer od 2010. dela na številnih kulturnih projektih. Razstavljala je že na približno stotih mednarodnih razstavah. Dobitnica je nagrade YVAA 2010, Henkel Young Artist Price CEE 2011 in posebne nagrade Oktobarski salon 2013.

http://adelajusic.wordpress.com

Realizirano kot
Moja hiša je tudi tvoja hiša, Sarajevo, Zgodovinski muzej Bosne in Hercegovine, 2014
MUNDUS VADIT RETRO, Kibla portal, Maribor, Slovenija, 2014
Loft Project Etagi, samostojni projekt v javnem prostoru, na mednarodni konferenci “Domestic Workers in the Countries of Central Eastern Europe and Former Soviet Union: Postsocialist Migrations and Inequalities”, Saint Petersburg, Rusija, 2015


Koprodukcija: Mreža kulturnih praks družbenega spola s finančno podporo Sklada Kultura nova

Vstop prost

Zemljevid AKC Metelkova mesto
































































26. MAREC
11:00
Adela Jušić in Andreja Dugandžić (BiH): Delo iz ljubezni, trajajoči performans