foto: Rebeka Bernetič

razstava Objektiv Rdečih zor – festival Rdeče zore v letih 2013–2016: Rebeka Bernetič (SLO/IT)

V času mednarodnega feminističnega in kvirovskega festivala Rdeče zore, ki se je nedavno iz queerovskega ponovno poslovenil v kvirovskega, bo v Galeriji Akatraz razstavljala mlada umetnica Rebeka Bernetič, ki je bila od leta 2013 glavna dokumentarna fotografinja festivala. Razstava je njeno diplomsko delo na področju fotografije, ki jo je nedavno zagovarjala na Višji strokovni šoli v Šolskem centru Srečka Kosovela Sežana. Njena diploma je neposredno vezana na festival Rdeče zore, prostorsko pa na Galerijo Alkatraz, saj je bila razstava pripravljena prav zanjo. Že naslov pove, da vsebuje prikaz dogodkov s festivala, ujetih v objektiv fotografskega aparata. S selekcijo fotografij bo prikazala trud prostovoljk_cev kolektiva Rdeče zore, dala poudarek na najbolj simbolne dogodke festivala, zanimive nastope, predavanja, na trenutke skupne angažiranosti, druženja, deljenja idej in konfrontacij; podobe, ki so obiskovalkam_cem festivala pogosto skrite, prav tako kot je očem obiskovalk_cev nevidno obsežno organizacijsko delo ekipe, katerega del je od leta 2013 tudi sama.

Rebeka Bernetič bo prikazala svojo pot skozi leta, svoj prehod iz ljubiteljskega pristopa do profesionalnega, oz. iz negotovosti v samozavest, kakor temu sama pravi. To bo njena prva večja samostojna razstava. V njej bo poudarila pomembnost in pozitivni vpliv kolektivne podpore začasne skupnosti oz. feministično-queerovske kontrajavnosti (Tea Hvala, Rdečke razsajajo, 2010), ki jo je sprejela v svoj svet. S skrbno izbranimi motivi, subjekti, barvami in vsebinami avtorica cilja na usklajenost med fotografijo, galerijskim prostorom ter vizualno sporočilnostjo dogodka. Projekt vidi kot kombinacijo študija fotografije in feminizma, konkretno v kontekstu festivala Rdeče zore. Navdušujejo pa jo prav tisti redki in kratkotrajni dogodki, v katerih svetloba pričara posebne, nadrealne atmosfere, vsakdanji ambient pa prevzame drugačno obliko. Gledalke_ci bodo tako imele_i priložnost videti neločljiv splet kulture, glasbe, umetnosti, aktivizma, politike in druženja, ki ga spodbuja in ustvarja festival z vsemi vključenimi.

A to še ni vse, avtorica si je zamislila, da se bo razstava tekom festivala dinamično spreminjala, saj bo na panoje, zgrajene posebej za to priložnost, v središču galerije dodajala fotografije istočasno potekajočega 17. festivala Rdeče zore. Publiko bomo tako povabile_i na večkratni obisk galerije, kjer bo lahko del procesa nastanka razstave in situ, saj bo Rebeka Bernetič med časom festivala ob zgodnjih popoldanskih urah tiskala dnevne in nočne utrinke s festivala. Fotografije pa bodo gledalke_ci lahko tudi rezervirale_i in jih v zameno za prostovoljne prispevke po razstavi odnesle_i domov, kjer jih bodo spominjale na trenutke, doživete v zavetju festivala. To je avtoričina izjava podpore festivalu, saj se je odločila, da bodo prispevki nadaljevali svojo pot v blagajno Rdečih zor in tako omogočali nadaljnje delovanje festivala.

V diplomskem delu, domišljenem projektu, ki avtorico zaposluje že skoraj celo leto, se je poglobila v različne faze lastnega razvoja kot reportažne fotografinje v sklopu festivala in pripravila zasnovo za pregledno razstavo dokumentarnih fotografij v obdobju od leta 2013 do leta 2016. Umetnica zapiše, da je razstava idealen dokaz, kako lahko fotograf_inja doseže izvrstne rezultate, še posebej znotraj kreativnega, odprtega in varnega delovnega okolja, kot ga njej predstavlja kolektiv Rdeče zore, ki nudi tudi moralno in materialno podporo sodelujočim. Materialna podpora je sicer resnično majhna, a ta stavek bo zbudil občutke zadovoljstva v vseh, ki so od daljnega leta 2000 pa do danes sodelovale_i pri organizaciji festivala Rdeče zore, saj govori o tem, da nam je z ogromno vloženega prostovoljnega oz. neplačanega truda uspelo narediti varno okolje za svojo publiko, nastopajoče in ne nazadnje tudi organizatorke_je.

Ta izredno profesionalno izdelan umetniški projekt bo navdušil naključne mimoidoče, še bolj pa publiko festivala. Ob spremembah fotografij skozi leta, iz katerih je viden tehnični in vsebinski napredek avtorice, se bomo navduševale_i in občudovale_i entuziazem fotografinje, ki skozi vsa ta leta ostaja nespremenjen. Še bolj pa bo razstava odličen opomnik za organizatorje_ke, saj nas bo spomnila, da smo kljub dobesedni zgaranosti doživljale_i tudi čudovite trenutke in speljale_i dogodke, na katere smo lahko ponosne_i. Projekta Rebeke Bernetič ne moremo videti drugače kot poklon festivalu, ki jo je tako navdušil, da je skozi njegovo prizmo naredila celó diplomsko nalogo.

Ana Grobler

Rebeka Bernetič (1989), slovenska zamejka v Italiji, je akademsko diplomo iz grafičnega oblikovanja in vizualne komunikacije pridobila na Višjem inštitutu za industrijsko umetnost (2009–2013) v Urbinu, Italiji, kjer se je prvič resno posvetila fotografiji. Leta 2013 se je vpisala na fotografsko smer Višje Strokovne Šole v Sežani in leta 2015 diplomirala pri mentorici Jasni Klančišar, ob somentorstvu Ane Grobler. Radovedni značaj jo vedno sili v nove kraje; tako je tudi dopolnila svoja študijska leta z Erasmus izkušnjami v Belgiji, Portugalski in Romuniji. Poleg štiriletnega fotografskega udejstvovanja na festivalu Rdeče zore je sodelovala tudi s Fotografskim klubom v Gorici, kjer je organizirala klubske razstave in grafično delo za mesečni časopis. Najbolj jo zanimajo socialna reportaža, dokumentarna in popotniška fotografija, eksperimentirala je z mnogo analognimi fotografskimi tehnikami, najpogosteje pa dela digitalno. Od leta 2013 je razstavljala v tematskih razstavah Goriškega fotografskega krožka (Nenavadne perspektive, Kontaminacije, Stari starši, Portreti, Ženski objektiv), bila kustosinja razstav v povezavi z Goriško pokrajinsko mediateko Ugo Casiraghi (Biti mi, Goriški Detajl, Umetnost in obrt na Goriškem), razstavljala na skupinski razstavi #Kosovel# v Galeriji TIR v Solkanu (2014) in na skupinski fotografski razstavi Fotokluba Skupina 75 Pogledi v Bukovju (2015). Samostojno razstavo Barve in oblike svetlobe je imela v Mladinskem Centru v Postojni v marcu 2014. Na študentskem natečaju kreativnega komuniciranja freeŠn 2015 je v kategoriji fotografija zasedla prvo mesto, nagrajena pa je bila tudi na izboru fotografij Portfolio v Ločniku 2015 v Gorici. http://betizbetzi.tumblr.com

4.3. ob 19:00 Odprtje infotočke in razstave
Razstava bo trajala do 25.3. 2016.
Med festivalom bo razstava odprta med 15.00-00.00, razen v ponedeljek, 7.3, do
23. ure in v torek, 8. 3., do 20. ure .
Po festivalu bo urnik razstave: Pon-čet 11:00-15:00 in 16:00-20:00, pet: 15:00-23:00.

Soorganizacija: Galerija Alkatraz

Podpora: Stripburger / Forum Ljubljana

 

Vstop prost.

Zemljevid AKC Metelkova mesto

































































Galerija Alkatraz, AKC Metelkova mesto
razstava Objektiv Rdečih zor – festival Rdeče zore v letih 2013–2016: Rebeka Bernetič (SLO/IT)
Za ostale slike klikni tu